Elianne Einarsen er mamma til to. Yngstemann er to år. Det betyr at det å sitte i bilstol om bord i et Widerøe-fly er utelukket.
Er du to år og en måned er du for stor til å sitte i bilstol i et Widerøefly. Da må du sitte i et eget sete om bord i flyet.
Da familien tidligere bodde i Lofoten, fløy de opp til seks ganger i året med Widerøe, som eneste alternativ.
– Jeg syntes det er beklagelig at de har denne regelen. Hvis man flyr med SAS eller Norwegian har man ofte et alternativ, men til de destinasjonene Widerøe flyr kan man som regel ikke velge og vrake i flyselskap, sier Einarsen.
Elianne Einarsen håper Widerøe hører på kritikken fra foreldre og lar barn som er eldre enn to år sitte i bilstol på flyene deres.
Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRKHun påpeker at ved et eventuelt uhell kan andre passasjerer også bli skadet hvis barnet ikke er skikkelig fastspent.
Derfor synes hun det er frustrerende at det ikke er lov for barn over to år å bruke bilstol om bord i flyet.
– Handler om sikkerhet
Både SAS og Norwegian tillater bilseter i fly. På Widerøes Facebook-side går debatten om bilstolforbudet i flyselskapet.
Einarsen sier hun håper at Widerøe velger å endre regelen når de nå ser at mange foreldre har sagt ifra om det samme.
– Det er jo snakk om sikkerheten til barna våre, sier Einarsen.
Det er ikke bare sikkerheten Einarsen legger vekt på.
Hun sier at de fleste barn er vant til å sitte i bilstol. Derfor kan stolen ha en roende effekt.
Widerøe opplyser at flyselskapet forholder seg til de reglene som Luftfartstilsynet har satt for bruk av bilstol i fly.
Imidlertid er ikke regelverket universelle for alle flyselskapene.
– Widerøe har en annen flytype med andre type seter enn for eksempel SAS og Norwegian. Derfor har vi måttet begrense størrelsene på bilstolene ved å sette en aldersgrense på to år, sier Silje Brandvoll, som er direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Widerøe.
Vil be om et møte
– Det er jo snakk om sikkerheten til barna våre, sier Elianne Einarsen.
Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRKHun sier at Widerøe ikke av prinsipp nekter bilstol i fly. Men at det er krav til at seteryggen på disse stolene ikke må være for høye og at det skal være festet i motsatt kjøreretning.
Hvis de festes med kjøreretning slik at ryggen på bilstolen blir høy mot seteryggene som barnet sitter i, kan det gå utover sikkerheten til passasjeren i setet bak.
Ifølge Brandvoll vil Widerøe be om et møte med Luftfartstilsynet etter sommeren for å se på om de har tolket reglene for strengt.
– Vi skal være selvsagt endre praksis dersom det viser seg at vi har tolket reglene for strengt, sier hun.
– Opp til flyselskapet
Opp til flyselskapene: Wenche Olsen i Luftfartstilsynet sier det er opp til flyselskapene selv å bestemme hvilke bilstoler de kan bruke om bord.
Foto: LuftfartstilsynetWenche Olsen er avdelingsdirektør for fagavdelingen i Luftfartstilsynet.
Hun skriver i en mail NRK at det når det gjelder bilstoler og bilputer for barn over to år er det opp til det enkelte selskap å akseptere om disse kan brukes om bord.
Ifølge Olsen er det et felles europeisk regelverk som regulerer dette, og som man i Norge håndhever og følger opp.
Hun sier at passasjerer i forkant må ta kontakt med selskapet de skal fly med for å sikre at deres stol kan tas med inn i kabinen.