NRK Meny
Normal

Forberedt på kjeft

Terra-kommunene i Nordland er forberedt på kraftig kritikk når Fylkesmannens gransking avsluttes denne uka. Mandag møttes de i Oslo for å diskutere veien videre.

Ordførerne i Hemnes, Rana, Narvik og Hattfjelldal

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

- Vi er forberedt på at Fylkesmannen konkluderer med at kommuneloven er brutt også for vår del, siden dette var tilfellet med kommunene i Sogn og Fjordane. Det er iallfall ikke usannsynlig, sier ordfører Asgeir Almås (Ap) i Hattfjelldal til NTB.

Også kritikk av departementet

Ordfører i Hattfjelldal, Asgeir Almås (Ap)

Ordfører i Hattfjelldal, Asgeir Almås (Ap)

 Ifølge Almås må Kommunaldepartementet ta sin del av ansvaret for de feilslåtte investeringene i amerikanske kommuneobligasjoner.

 Han viser til at Vik kommune fikk ja til å selge framtidige kraftinntekter mens Erna Solberg (H) var kommunalminister. Fylkesmannens avgjørelse i Sogn og Fjordane er like mye en kritikk av departementet, sier Almås.

Ikke relevant

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) slo i forrige uke fast at pengeplasseringen helt og holdent var kommunenes ansvar.

Ifølge statssekretær Dag-Henrik Sandbakken (Sp) er ikke Vik-brevet relevant for bruddene på kommuneloven.

Vik-brevet ga grønt lys for at kommunen kunne fraskrive seg framtidige inntekter fra konsesjonskraften mot et engangsbeløp som ble plassert i obligasjoner.

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane slår fast at kommunelovens paragraf 54 er brutt fordi kommunene også solgte framtidige inntekter fra konsesjonsavgift, eiendomsskatt og husleie.

I tillegg er kommunelovens paragraf 52 brutt fordi investeringen viste seg å ha en høyere risiko enn hva loven gir anledning til, sa Sandbakken til NTB i forrige uke.

Møttes i Oslo

Mandag møtte ordførerne fra de åtte Terra-kommunene sine nye finansielle rådgivere i Pareto for å diskutere hvordan de best kan begrense sine økonomiske tap.

- Vi skal oppsummere situasjonen og skaffe oss en skikkelig oversikt før vi blir enige om veien videre, sier Almås.

Bør ordførerne og rådmennene i de ulike kommunene vurdere sine stillinger som følge av sin befatning med saken?

- Jeg forstår at spørsmålet dukker opp, men for egen del er det ikke noe tema nå. Vår rådmann er uansett i ferd med å gå av med pensjon.

Påkjærer neppe

Tidligere denne måneden vant de to Terra-meklerne Harald Norberg og Knut Anders Opstad fram hos byfogden i Oslo, som avvistebegjæringen om å ta arrest i eiendelene deres.

Etter det NTB erfarer vil kommunene neppe påkjære kjennelsen, men et erstatningssøksmål mot de to meklerne skal fremdeles være høyaktuelt. (©NTB)