NRK Meny
Normal

Forbauset over legevakt-nei

Nordland legeforening reagerer med forbauselse over at legevakta kastes ut fra sykehuset i Lofoten.

Legevakt

Nordlandssykehuset vil ikke lenger ha legevakta inne på sykehuset.

Foto: Grafikk: Kari Løberg Skår / NRK

- Det er mulig å ha klare ansvarsgrenser selv om legevakta er lokalisert inne på sykehuset, sier leder i Nordland legeforening, Margit Steinholt.

Både kommunelegene og ledelsen i Vestvågøy kommune reagerer kraftig på at Nordlandssykehuset vil kvitte seg med legevakta, og Steinholt sier hun skjønner reaksjonene:

- Dette ser ut til å være en ensidig oppsigelse av en avtale som ser ut til å ha virket bra.

Ikke for nærme..

Legevakta for folk i Vestvågøy og Flakstad holder per i dag til i midlertidige lokaler inne på lokalsykehuset. Men nå vil ikke Nordlandssykehuset lenger huse den kommunale legevakta. Nordlandsykehuset mener det beste er at legevakta er lokalisert nært sykehusene, men ikke innenfor sykehusveggene.

Ok med vanntette skott

Ved Nasjonalt kompetansesenter for legvaktmedisin er de eksperter på legevakter.

Forsker Erik Zakariassen åpner for at legevakta kan ligge inne på sykehuset:
- Det som er viktig er at det er vanntette skott mellom selve legevakten og sykehustjenesten.

For mye røntgen?

Noe av ulempen med at legevakta ligger inne på sykehuset er at det kan føre til unødig bruk av sykehustjenester, som f.eks røntgen og laboratorium. Det er mer usikkert om det blir flere innleggelser, sier Zakariassen:

- Noen rapporter også om flere innleggelser, men det er usikre tall på dette.

Mer katolsk enn paven

Helse Nord og Nordlandssykehuset støtter seg på samhandlingsreformen når de nå vil ha klarere grenser mellom den kommunale legevakta og sykehuset.

Konsekvensen blir at legevaktene må ut av sykehusene. Nordland Legeforening mener det ikke går an å forstå samhandlingsreformen på denne måten:

- Dette kan vel tolkes som at Staten leser samhandlingsreformen slik Fanden leser Bibelen; at man blir mer katolsk enn paven, sier Margit Steinholt til NRK.