Hopp til innhold

For tredje gang vil kommunestyret i Steigen gå mot folkets røst om kommunesammenslåing

Kommunestyret i Steigen vedtok i dag behandling av kommunesammenslåing med Bodø, som kommer opp neste onsdag. Ni stemte for forslaget, og sju imot.

Steigen-ordfører Asle Schrøder

Steigen-ordfører Asle Schrøder stiller seg uforstående til forslaget.

Foto: Helge Lyngmo / NRK

Til uken er det klart for å fatte vedtak skal vi tro leder i Steigen Arbeiderparti Fred Eliassen.

– Det er jo ikke noe nytt at økonomien i Steigen er dårlig, tvert imot, det kom for en dag i dag. Det er en av grunnene til at Arbeiderpartiet og fire andre parti grep muligheten, sier han til NRK.

Han sier at det ikke var noe morsomt å gå imot folkeavstemningen.

– Men når det er nærmere 30 millioner i underskudd, ser vi oss nødt til å fremme forslaget. Og konsekvensene blir å ta ned tilbud til barn og eldre for å betale ned gjelden, sier Eliassen.

– Helt uforståelig

Ordfører i Steigen, Asle Schrøder sier han ble stum da han ble kjent med forslaget.

– Det kom veldig overraskende på. Nå har jo folk i Steigen to ganger tidligere sagt klart ifra at de ønsker å fortsette på en egen kommune, så at de prøver seg på nytt er for meg helt uforståelig.

Etter det NRK kjenner til er den samlede gjelden i Steigen kommune på omtrent 250 millioner kroner, likevel mener ordføreren at det er på sin plass å si nei til sammenslåing.

– Det mener jeg absolutt. Vi har så store avstander, at det er på ingen måte naturlig å slå oss sammen med Bodø.

Tvang

– Jeg må bare innrømme at jeg opplever dette som en form for tvang, det er et veldig knapt flertall i kommunestyret, sier Steigen-ordføreren.

Tidligere i dag vedtok kommunestyret å beholde samtlige grendeskoler i kommunen. Ordføreren forsvarer videre dagens beslutning om å beholde skolene, til tross for gjelda.

– Om vi hadde sentralisert, hadde vi økt med 40 nye millioner i gjeld. Det første folk spør om er om det er skoler og barnehage i nærheten, sier han.

Hva må til for å få økonomien på beina igjen?

– Det er at vi har en sabla streng budsjettdisiplin. Klarer vi å holde budsjettene som er vedtatt, er vi i løpet av denne fireårsperioden ute av ROBEK. Da har vi dekt inn alle tidligere års underskudd, men vi må holde budsjettene, sier Schrøder.

Og om det går mot kommunesammenslåing, er ordføreren høyst i tvil om.

– Jeg er veldig spent på om det virkelig blir fremmet et ordentlig forslag som vi skal stemme over på onsdag. Hvis vi kan legge frem en budsjettregulering med et budsjett som balanserer, og ikke svekker budsjettet så har fylkesmannen godkjent budsjettet og da er det ikke lenger noe grunn til sammenslåing med Bodø, sier han.

Les også: Sa nei til sammenslåing – må legge ned tre skoler

Fred Eliassen

Fred Eliassen i Arbeiderpartiet sammen med fire andre parti vil for tredje gang gå for kommunesammenslåing.

Foto: Helge Lyngmo / NRK

Ikke bærekraftig

– Steigen kommune er jo ikke bærekraftig fremover. Vi driver med 10 millioner i merforbruk. Det må vi få kontroll på om vi skal få kommunen ut av uføret, sier Eliassen.

Han peker på det er uansvarlighet fra Senterpartiet og ordfører Asle Schrøder.

– De hiver glør i øynene på folk og skaper hallelujastemning for å berge skolene, uten å tenke på de totale økonomiske realitetene i kommunen.