NRK Meny
Normal

For mange hjemløse katter i Bodø – må sendes til Tromsø

Dyrebeskyttelsen i Bodø må sende vekk flere kull med kattunger for å frigjøre kapasiteten i Bodø. – Steriliser katten din, oppfordrer de.

Hjemløse katter i Bodø

En kattunge får mat av fostermor Cecilia-Adriana Johnsen.

Foto: Ola Helness / NRK

Juli måned er for mange ensbetydende med ferie, og mange benytter anledningen til å reise bort. Og da er ikke husdyrene noe hinder for en del nordmenn.

Cecilia-Adriana Johnsen

Cecilia-Adriana Johnsen forteller at mange katter trenger hjelp i sommer.

Foto: Ola Helness / NRK

– Dessverre er det altfor mange som tror at kattene klarer seg selv. Men en katt som ikke har et hjem å komme til i én eller to uker, vil begynne å lete seg om etter et nytt hjem. Dermed blir den borte, sier Cecilia-Adriana Johnsen.

Hun er frivillig ved Dyrebeskyttelsen i Bodø, og har reddet mange kattunger i sommer fra den visse død ute i naturen.

– Norge er ikke et land hvor katter klarer seg spesielt godt, sammenlignet med varmere land som har bedre tilgang på mat, sier hun.

Fulle mottakshjem

Dyrebeskyttelsen trenger mange flere slike som Johnsen, spesielt nå om sommeren.

De må så ofte ut for å hente hjemløse kattunger, at mottakshjemmene nå er fulle. Derfor sender de snart 15 kattunger med egen bil til Tromsø, hvor de har ledig kapasitet.

Men det er ikke bare katter som mister hjemmet sitt. Merete Leirvik i Dyrebeskyttelsen tar seg av en hamster som nylig ble funnet i veikanten i Bodø.

– Noen som kom kjørende forbi så den, og trodde først det var en mus. Det er ikke godt å si hvordan den havnet der. Kanskje den rømte, eller ble kastet ut hjemmefra. Forhåpentligvis er det noen som savner den, sier Leirvik.

Hjemløse katter i Bodø

Det er flest katter som trenger hjelp. Mange blir overlatt til seg selv i ferien.

Foto: Ola Helness / NRK

Dårlig dyrevelferd

Arnt Inge Berget i Mattilsynet forteller at husdyr som mister hjemmet sitt i ferien ikke er noe nytt fenomen.

– Når publikum ikke tar vare på dyrene sine så bra som de bør i ferietiden, så mener vi at det er dårlig dyrevelferd, fastslår han.

Som dyreeiere er man pålagt å gi katten tilsyn, selv om man er på ferie, poengterer Cecilia-Adriana Johnsen.

– Selv om man ber naboen om å gi katten mat, så kan det hende at naboen ikke er så veldig oppmerksom. Dermed forsvinner katten, blir vill og føder et kull som så havner hos Dyrebeskyttelsen.

Hun mener katteeiere gjør lurt i å sterilisere dyrene sine, slik at det ikke fødes flere unger.

– Vi klarer bare å hjelpe et fåtall av dem som trenger det. Hadde vi klart å fange flere, så hadde vi kanskje klart å få bort en del av disse koloniene som vi ser. Fra én katt kan det komme fem nye til neste år, og fra disse igjen fem til. Det blir mange katter etter hvert.

Hjemløse katter Bodø

De seks kattungene som skal til Tromsø kommer til å få det godt. – De har vunnet i kattunge-lotto, sier Cecilia-Adriana Johnsen.

Foto: Ola Helness / NRK