Hopp til innhold

1200 slaver døde under bygging av Nordlandsbanen

Under bygginga av Nordlandsbanen er det anslått at opptil 1200 krigsfanger ble drept eller døde. I år feirer jernbanestrekningen 50 år, men jubilanten har møtt store utfordringer underveis.

Video Nordlandsbanen 50 år

Nordlandsbanen 50 år

– Det var helt elendige forhold, de var ikke verdt noen ting, ikke annet enn den arbeidskraften de kunne yte, sier prosjektrådgiver Svein Krogrud ved Norsk Jernbanemuseum om krigsfangene som måtte bøte med livet.

Det tok 60 år bygge Nordlandsbanen. I okkupasjonsårene under andre verdenskrig er det antatt at så mange som 1200 krigsfanger omkom eller ble drept under bygginga av jernbanen.

I 1962 stod den 73 mil lange jernbanen fra Trondheim til Bodø helt ferdig. Men den nye transportåren til nord hadde kostet mye.

Tømmer fortsatt toalettet rett på skinnene

Togtrafikken langs Nordlandsbanen foregår fortsatt på gamlemåten. Fortsatt tømmes toalettet rett ned på jernbanelinja. Og fortsatt foregår togstyringa helt manuelt. Det automatiske togkontrollsystemet er utsatt på ubestemt tid.

– Banen er den samme som i 1962, det er gamle togsett. Mange av disse er utrangert sørpå, så blir de sendt nordover og brukt på Nordlandsbanen, sier Gisle Solvoll som er forskningsleder ved Handelshøgskolen i Bodø.

Bjørn-Tore Hansen som er salgs- og markedssjef i NSB innrømmer at de har et etterslep når det gjelder oppgradering av både bane og togsett. Gjennomsnittsfarta på togene her er 70 kilometer i timen.

– For å få flere tog på skinnene er det først og fremst to ting som må på plass, det ene er flere lange krysningsspor, slik at vi kan møte flere tog, og det andre er fjernstyring. Til sammen vil det gi bedre kapasitet slik at vi kan kjøre flere tog og øke antallet avganger, sier Hansen.

Jubileumsfeiring i Bodø

I år er det markering av at Nordlandsbanen har vært åpen i 60 år. Den 7. juni 1962 var kong Olav i Bodø for å feire at banen som hadde vært planlagt i over 60 år, endelig stod ferdig.

I dag er det markering i Bodø og jubileumsfest.

Video Nordlandsbanen til Bodø

OFFISIELL ÅPNING: Kong Olav åpner Nordlandsbanen.