Folkeavstemninger kan endre fylkesgrensen

I dag har fem kommuner i Ofoten rådgivende folkeavstemning om kommunesammenslåing. Resultatet kan føre til at Nordland mister kommuner.

Tjeldsundbrua

Tjeldøya er i dag forbundet med fastlands-Nordland. Det kan det bli en slutt på om Tjeldsund og Evenes slår seg sammen med Skånland og blir en del av Troms fylke.

Foto: Wikipedia commons

Det er innbyggerne i Andøy, Ballangen, Evenes, Tjeldsund og Lødingen kommune som skal si hva de mener om kommunesammenslåing i dag.

Ikke alle steder er engasjementet like stort, men leder i Folkeaksjon for sammenslåing av Evenes, Tjeldsund og Skånland, Terje Bartholsen, håper folkevalget viser at innbyggerne i disse tre kommunene ønsker å slå seg sammen.

Kristiansen

Evenes-ordfører Svein Erik Kristiansen tør ikke spå utfallet av folkeavstemningen.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Inntrykket mitt er at folk flest i både Evenes, Tjeldsund og Skånland ikke ønsker å bryte opp det fellesskapet vi har bygd over så mange år. Vi har allerede integrert oss godt med hverandre, forteller han.

Evenes og Tjeldsund tilhører Nordland, mens Skånland ligger i Troms. Skal disse kommunene slå seg sammen vil det medføre at fylkesgrensen må endres.

Tør ikke spå

I intensjonsavtalen mellom kommunestyrene har de allerede blitt enige om at de i så fall ønsker å tilhøre Troms fylke. Det kan skape hodebry for kartverket.

Ordfører i Evenes, Svein Erik Kristiansen, tror mange der kommer til å ta turen til valglokalene for å stemme.

– Når vi teller opp forhåndsstemmene ligger vi omtrent på det samme som ved et kommunevalg, så oppslutningen er veldig bra. Jeg tror valget blir jevnt, og resultatet blir vanskelig å spå, sier ordføreren.

Sender direkte

Fra klokka 16.15 tar NRK Nordland sammen med Avisa Nordland temperaturen på folkeavstemningene i en direktesendt nettsending.

Det blir direkterapporter fra både Evenes og Rana, samtidig som aktuelle gjester kommer til studio i Bodø.

Politisk kommentator Stein Sneve i Avisa Nordland skal analysere og diskutere resultatene sammen med NRK Nordlands politiske kommentator Eivind Undrum Jacobsen.

I studio kommer også Fremskrittpartiets Allan Ellingsen, Rødts varaordfører i Bodø, Synne Bjørbæk, samt førsteamanuensis Erlend Bullvåg ved Handelshøgskolen i Bodø.