NRK Meny
Normal

Hva betyr folkets stemme om kommunesammenslåingene?

Søndag og mandag er det folkeavstemninger om kommunesammenslåing i hele ni nordlandskommuner. Men hva betyr egentlig avstemningen? Få resultatene og analysene i vår nettsending.

kommunesammenslåing

I dag går mange ofotværinger og vesterålinger til valgurnene for å si sin mening. Alternativene er mange, men kanskje vil kommunegrensene se slik ut om ikke altfor lenge? Hvordan ser kommune-Nordland ut i fremtiden? Det skal vi diskutere og debattere i dag klokken 16.15.

Den foreslåtte kommunereformen har vært mye omtalt og debattert. I noen kommuner er det flertall for sammenslåing, andre kommuner nekter å slå seg sammen, mens i noen kommuner er det nesten ingen som bryr seg.

Søndag og mandag sier innbyggerne i kommunene Saltdal, Sørfold, Hamarøy, Fauske, Tjeldsund, Lødingen, Evenes, Ballangen og Andøy hva de mener.

I den anledning sender NRK i samarbeid med AN en direkte nettsending fra studio i Bodø.

Analyser i studio

Programleder Gisle Forland inviterer eksperter for å analysere og diskutere resultatene. Til studio kommer blant andre Stein Sneve, kommentator i Avisa Nordland, Eivind Undrum Jacobsen, politisk kommentator i NRK Nordland og Erlend Bullvåg, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen i Bodø.

I tillegg vil det bli debatt mellom Fremskrittspartiets Allan Ellingsen og Synne Bjørbæk fra Rødt.

Direkte fra Evenes og Helgeland

Kristiansen

Ordfører i Evenes kommune, Svein Erik Kristiansen, er positiv til kommunesammenslåing.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Fra Evenes og Rana kommer reportere til å sende direkteinnslag. I Evenes har de fire alternativer til vurdering og ordfører Svein Erik Kristiansen mener en sammenslåing er nødvendig for hans kommune.

– Kommunegrensene har omtrent stått i ro siden 60-tallet, men samfunnet har utviklet seg vanvittig mye siden da. Det er en god ting at kommunene tilpasser seg den virkeligheten vi lever i, sier Kristiansen.

Ikke alle er like positive. Flykapteinen Per Gunnar Stensvaag bruker fritiden sin på å reise rundt og advare om kommunereformen.

– Jeg skjønner bekymringen for økonomien i små kommuner, men ingenting tyder på at det er penger å spare. Å slå sammen kommuner er ikke riktig resept. Jeg mener også lokaldemokratiet svekkes, sier han.

Sendingen starter 16.15.