Hopp til innhold

Folk tar ikke ufoer seriøst lenger

Da X-files rullet over tv-skjermene for 15 år siden rant de inn med ufo-observasjoner fra hele Norge. I dag tar ikke folk ufoene seriøst lenger.

Fallskjermer i nordlyset, her fra Bodø

ROMVESEN?: Da NRK Nordland i januar lagde sak på et merkelig fallskermliknende lysfenomen i nordlyset, var det mange som mente det var en UFO.

Foto: Stig Kristensen

Mens nær halvparten av kineserne og inderne tror på romvesener, er vi skandinaver langt mer skeptiske, ifølge en ny verdensomspennende undersøkelse som ble offentliggjort i dag.

Av de 23.000 personene i 20 land franske Ipsos har intervjuet, tror 20 prosent at romvesener lever blant oss forkledd som mennesker. Blant skandinavene, belgierne og nederlenderne er det bare åtte prosent som tror på dette.

2009 dårlig UFO-år

Lysfenomen på himmelen

LYSFENOMEN: Mange trodde den russiske raketten, som vi her ser over Andøya i Nordland, var en ufo.

Foto: Morten Kristiansen

– Nordmenn og skandinaver generelt er et opplyst folkeslag som er godt orientert med hva som skjer på himmelen, sier styrelder Ole Jonny Brænne i foreningen UFO-Norge. Han er ikke overrasket over den lave oppslutningen.

Fjoråret ble nemlig nok et labert år for spennende observasjoner på himmelen. Bare 67 flygende objekter ble innrapportert til foreningen, og det er langt færre enn året før.

Og peanuts i forhold til gullalderen på 90-tallet.

X-files-effekten

– Da X-files gikk på tv, så folk ufoer overalt. Det rant inn med rapporter. Nå er folk blitt mer likegyldige, sier Brænne.

Spøkelsesprogrammer på TV, Märthas engleskole og den voksende alternativbevegelsen viser imidlertid at interessen for uforklarlige fenomener lever i beste velgående.

– Men det er mer på et underholdningsnivå - på samme måte som at mange er interessert i Paradise Hotel, tror Brænne.

8 av 10 siles vekk

Mystiske lys i Hessdalen

Mystiske lys i Hessdalen - Europas kanskje mest oppsiktsvekkende observasjon.

Foto: NRK

Men til tross for fallende interesse for ufoer, fortsetter arbeidet med å registrere observasjoner. På foreninegns hjemmeside kan alle rapportere inn uforklarlige hendelser og lysfenomener. Foreningen undersøker alle meldinger - og de fleste blir oppklart.

– Ja, mellom 80 og 90 prosent av bildene vi får inn siles vekk som fly, meteoritter og værballonger og lignende, forteller Brænne.

Foreningen benytter astronomiprogrammer og sjekker flyruter og meterologirapporter for å komme til bunns i mysteriene.

Er det ein ufo eller?

Er det en ufo eller?

Foto: Privat

Organisasjonen definerer en UFO som et fenomen på himmelen, i luftrommet eller på bakken, som etter å ha vært grundig undersøkt av kvalifiserte personer, fremdeles må karakteriseres som uidentifisert.

– Noen observasjoner forblir uoppklart, og det er det som er så spennende.

foreningens nettside kan du lese om hendelser i Mo i Rana, Kjøpsvik, Alta, Bodø og selvfølgelig Hessdalen - som er kanskje det mest spektakulære observasjonene som er gjort i Europa.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.