NRK Meny
Normal

Folk svikter Redningsselskapet

Ny meningsmåling viser at de eldre vil ikke gi penger til Redningsselskapet, og mange mener staten må overta driften.

Redingsskøyte
Foto: Ingar Sagedal Bie, NSSR / Scanpix

Redningsselskapet har tapt tilliten til over halvparten av innbyggerne i Nord-Norge. Det viser en meningsmåling Polarfakta har gjort for NRK.

Viljen til å støtte selskapet økonomisk har sunket dramatisk, etter at pengerotet i selskapet bli kjent. Nå mener mange at staten bør overta driften.

I over hundre år har Redningsselskapet hatt en unik posisjon langs Norges kyst. Og i Nord Norge har tiltroen til selskapet nesten hatt religiøse overtoner. Men nå er det slutt. Etter pengerotet med påfølgende, granskninger og rettsaker, har mange snudd ryggen til livredderne.

Svekket tillit

I en meningsmåling Polarfakta har gjort for NRK, sier halvparten av innbyggerne i Nord-Norge at deres tillit til selskapet er svekket. Og for nyvalgt president i selskapet, Lars Hellandsjø, er det kanskje enda mer begredelig at hele 70 prosent i aldersgruppen 50 pluss har mistet troen på hans organisjon.

Lars Hellandsjø
Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

- Det er selvfølgelig trist, men vi må jobbe hardt og målrettet for å få tilbake tilliten til folk. Det tror jeg er fullt mulig, sier Lars Hellandsjø til NRK.

Må bygge opp tillit og omdømme

I den samme målingen sier over halparten av de spurte i Nord-Norge at viljen til å støtte selskapet med penger også er svekket. Lite tyder på at selskapet står noe bedre i andre deler av landet. Derfor tror reklamemann Ingebrigt Steen Jensen det vil ta relativt lang tid å bygge opp igjen tilliten.

- Det tar nok noen år å få både omdømmet og tilliten opp til gamle høyder.

I underøkelsen mener 30 prosent av de spurte at Staten bør overta drifta av selskapet. Men det synes presidenten er lite gjennomtenkt.

- Man vil ikke få frivillige til å stille opp, og rederier vil ikke gi fra seg skøytene sine til staten, mener Lars Hellandsjø.