Hopp til innhold

Folk i nord er mest redde for krig i Norge

Innbyggerne i de tre nordligste fylkene er mer redd for krig sammenlignet med resten av Norge. Minst bekymret er innbyggerne i hovedstaden.

I Nordland, Troms og Finnmark er 43,2 prosent redd for krig, i motsetning til Østlandet, der andelen er 26,6 prosent, skriver Forsvarets forum. Det er InFact som har gjennomført meningsmålingen.

På Vestlandet er 32,1 prosent bekymret, i Midt-Norge er det 30,6 prosent og på Sørlandet 28,8 prosent. Det er osloborgerne som er minst bekymret for krig. Kun 28,5 prosent svarte ja på spørsmålet om de er redd for krig i Norge.

– Troms og Finnmark har flere militærbaser, så bevisstheten er større enn andre deler av Norge, selv om krigstrusselen er lav, sier ordfører Toralf Heimdal (Sp) i Bardu kommune.

I meningsmålingene fikk deltakerne også muligheten til å svare på hva de hadde stemt dersom det hadde vært stortingsvalg i morgen. Velgerne til Kristelig Folkeparti (18,2 prosent) og Miljøpartiet De Grønne (23,1 prosent) er minst redd for krig. På den andre siden finner man Rødt, med 39,2 prosent ja-svar og Senterpartiet med 37,8 prosent ja-svar.

(©NTB)

Her frå romsenteret på Andøya i Vesterålen
Foto: Tore Meek / NTB