NRK Meny
Normal

Folk fra hele verden vil bli høvedsmann på vikingskip

– Da Daily Mail skrev om «Viking ship captain wanted» tok det helt av, forteller Hege Anita Eilertsen i Lofotr Vikingmuseum.

Skipet Vargfotr ved Lofotr vikingmuseum

DU KAN BLI VIKINGKAPTEIN: Den heldige som får sommerjobben som høvedsmann ved Lofotr vikingmuseum til sommeren får ta med turister og besøkende på ro- og seilturer med vikingskipet «Vargfotr».

Foto: Kjell Ove Storvik/Lofotr Vikingmuseum

– Folk fra hele verden ringer hver dag, hele døgnet og spør om høvedsmannsjobben. Vi har blitt kontaktet av utenlandske aviser og nettsteder som ønsker mer informasjon og bilder. I går var det langt over 50 – og slik har det vært hver dag lenge nå, forteller markedssjef Hege Anita Eilertsen ved Lofotr vikingmuseum på Borg i Lofoten.

Vikingskipet Vargfotr, Lofotr vikingmuseum

Seilturene med vikingskipet «Vargfotr» er den mest populære aktivitetene ved museet.

Foto: Kjell Ove Storvik, Lofotr vikingmuseum

Opprinnelig ble stillingsannonsen lagt ut på NAV, museets hjemmesider og Facebook.

– En av vikingmuseets venner på Facebook oversatte stillingsannonsen og la den ut på et nettsted kalt Thornews.com. Mange andre venner har spredt stillingsannonsen til andre nettsteder og facebooksteder for «vikingvenner».

Høvedsmannen skal kunne utføre ro- og seilturer med vikingskipet «Vargfotr», som ligger i pollen ved museumsområdet.

– Hver dag om sommeren gjennomfører vi ro- og seilturer med vikingskipet – antakelig en av de mest populære aktivitetene ved museet. Derfor er det viktig for oss å få rett mann/kvinne til denne sommerjobben, sier Eilertsen.

Får drahjelp av tv-serier

Hege Anita Eilertsen, markedssjef ved Lofotr Vikingmuseum

– Folk fra hele verden ringer hver dag, hele døgnet og spør om høvedsmannsjobben, sier markedssjef Hege Anita Eilertsen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Interessen for å oppleve autentisk vikingliv og vikingehistorie har eksplodert de siste årene. Siden oppstarten i 1995 har besøkstallet ved Vikingmuseet Lofotr på Borg i Lofoten i Nordland steget jevnt, og er i dag Nord-Norges best besøkte museum.

De mange tv-seriene om vikinger er én av årsakene, tror høvding ved Lofotr, Terje Bøe.

– Tv-seriene har helt klart mye å si for interessen. De store tv-selskapene har voldsomme markedskrefter, og det er med og bidrar til at vikinger er veldig populært i verden akkurat nå, sier Bøe til NRK.

Bøe sikter blant annet til serien «Vikings».

– Store mediehus som BBC og National Geographic er ofte på besøk hos oss, noe som også bidrar til interessen, tror han.

«No pillaging required»

– Ever dreamed of hemming a Viking ship?, undrer den britiske avisen Daily Mail, som har skrevet om den uvanlige «once in a lifetime opportunity» i Lofoten.

Samtidig beroliger de leserne sine med at vikingmuseet ikke krever at søkerne må kunne utføre plyndringstokt.

– Men det er en fordel om du har erfaring med bruk av råseil eller båtførerkompetanse. Du må beherske norsk eller engelsk, skriver avisen.

Vikingfestivalen arrangeres for 10 gang i år, og i år bor 170 vikingentusiaster fra inn- og utland her de fem dagene festivalen varer.

LEVER SOM VIKINGER: På Vikingfestivalen i Lofoten kan de besøkende oppleve ekte vikingliv.