Her har hun nettopp opplevd sitt livs mareritt

Den tyske legen skulle bare gjennomføre et planlagt keisersnitt. Det endte med at Rosmari Olsen var sikker på at hun og barnet skulle dø. Nå har legen blitt fratatt autorisasjonen.

Hun fikk vite at alt var planlagt til punkt og prikke. Et helt vanlig keisersnitt som skulle gå raskt og greit. Men slik ble det ikke.

– Det tok etter hvert lang tid, og plutselig begynte legene å løpe rundt. Overlegen ble hentet. Så ble samboeren min fraktet bort fordi at han var nær ved å besvime. Da ble jeg veldig redd og var sikker på at noe var skikkelig galt, forteller Rosmari Olsen.

Fratatt autorisasjonen

Hun står frem med sin historie om den tyske gynekologen som Helsetilsynet nå har fratatt autorisasjonen til.

Helgelandssykehuset Sandnessjøen

TO ÅR: Her ved Helgelandssykehuset Sandnessjøen jobbet den tyske gynekologen i to år.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Fra sommeren 2007 til høsten 2009 jobbet legen som spesialist i fødsler og kvinnesykdommer ved Helgelandssykehuset Sandnessjøen. I den perioden skal hun ifølge VG være årsak til 13 pasientklager og meldinger om alvorlige avvik fra lover og regler.

Helsetilsynet karakteriserer arbeidet hennes som «Uforsvarlig virksomhet og grov mangel på faglig innsikt.»

– Pasienter har vært utsatt for betydelig risiko i saker som gjelder fødsler og annen gynekologisk behandling, sa Gorm Grammeltvedt i Statens helsetilsyn til NRK.no fredag.

Les også:

For liten åpning

Rosmari Olsen opplevde at gynekologen laget en for liten åpning til å få barnet hennes ut. Mens Olsen hadde spinalbedøvelse, lå våken på operasjonsbordet og gråt, oppstod det panikk på operasjonssalen.

– Jeg lå med åpning for keisersnitt i en halvtime, noe som egentlig bare skal vare i 3-5 minutter, sier Olsen.

Hun forteller at jordmoren flere ganger forsøkte å få den tyske gynekologen til å lage en større åpning, men uten at det ble gjort. Da måtte kollegene overta oppgaver som de ikke var kvalifiserte for.

– Til slutt var det jordmoren som måtte inn i operasjonsfeltet for å få ut ungen. Jeg fikk veldig store doser med antibiotika etterpå, i fall jeg skulle få infeksjon, forteller Olsen.

Fødsel Sandnessjøen

FØDSEL: Bilde tatt rett etter fødselen hvor Rosmari Olsen lå en halvtime med åpning for keisersnitt.

Foto: Privat

Sikker på å dø

Hun forteller at det verste var at hun ikke visste hva som skjedde.

– Jeg var sikker på at både jeg og ungen skulle dø. Nå var mine siste minutter kommet, tenkte jeg, forteller Olsen.

Mens det ble jobbet for å få ungen ut, blant annet klippet mer i vevet for å få større åpning, fulgte samboeren Ole Petter Strand hjelpeløst med fra sidelinjen.

– Jeg var nervøs og merket at det var noe galt, siden de begynte å bli stresset på operasjonsstuen. Da de begynte å kalle inn flere folk, så ble jeg tatt bort derfra og plassert på en stol lenger unna. Jeg holdt på å besvime, forteller Strand.

Fikk komplikasjoner

Til alt hell fikk Rosmari Olsen og Ole Petter Strand en frisk og opplagt sønn 14.september 2009. Men det skulle ikke gå mange dagene før moren fikk store problemer som følge av den tøffe fødselen.

– Jeg begynte å blø kraftig en uke etterpå etter at stingene var tatt. Jeg trodde jeg skulle blø ihjel, forteller Olsen.

Da ble det tur tilbake til Helgelandssykehuset Sandnessjøen.

– Jeg møtte den tyske gynekologen, og hun trykket bare på magen. Hun ga meg ikke noe informasjon, og det lille hun sa forstod jeg ikke noe av. Da kom en oppgitt jordmor inn, og hun hentet andre gynekologer som slo fast at dette bare var en blodlomme, forteller Olsen.

Rosmari Olsen

TØFF: Rosmari Olsen og Ole Petter Strand puster ut etter det de opplevde som en mareritt-fødsel.

Foto: Privat

– Sterkt beklagelig

Ved Helgelandssykehuset beklager de opplevelsen som Rosmari Olsen og Ole Petter Strand hadde da de ble foreldre.

– Dette er bare sterkt beklagelig. Det er ingen som ønsker at noen skal oppleve noe slikt. Helsetilsynets reaksjon sier sitt, og vi ser alvorlig på denne saken, sier Randi Erlandsen, kommunikasjonssjef ved Helgelandsykehuset til NRK.no.

Hun sier at sykehuset vil undersøke dette nærmere.

– Jeg er usikker på hvilken oppfølging som er gitt i denne enkeltsaken, men det er ingen som skal sitte igjen med en slik opplevelse som det er snakk om her. Hvis det er noe vi ikke har gjort, eller kan rette opp, så håper vi at vi kan få mulighet til det, sier Erlandsen.

Klaget inn Helsetilsynets avgjørelse

Benjamin

LEKEN: Benjamin er i dag en opplagt liten krabat som nok skjønner lite av hva han, moren og faren var igjennom da han kom til verden.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Legen, som nå er tilbake i hjemlandet Tyskland, har klaget inn avgjørelsen til Helsetilsynet om å frata autorisasjonen.

– Hun er uenig i vedtaket og har klaget på det. Hun mener konklusjonen er helt feil, sier legens advokat Matthias Vilding til NRK.no.

Advokaten vil ikke kommentere historien til Rosmari Olsen og Ole Petter Strand.

– Nei, vi ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, sier Vilding.

Mistet tilliten

For Rosmari Olsen ble det å få sitt første barn, aldri slik hun hadde sett for seg. Hun har mistet en del av tilliten hun hadde til helsevesenet.

– Nakkehårene reiste seg da jeg hørte at denne gynekologen hadde flere klagesaker på seg. Jeg vil ikke ha noe mer med Helgelandssykehuset Sandnessjøen å gjøre. Dersom jeg skal opereres igjen, så vil jeg sjekke forhistorien til legen som skal utføre operasjonen, sier Olsen.

Tør ikke få flere barn

Fortsatt sliter hun med smerter etter fødselen for snart to år siden.

– Jeg skulle få en fin opplevelse, men det ble et mareritt for meg. Fortsatt har jeg vondt, spesielt på den ene siden hvor jeg hadde blodlommen.

Hva tenker du om fremtiden?

– Jeg har veldig lyst til å få flere unger og gi lille Benjamin søsken, men jeg tør ikke. Jeg frykter at såret mitt ikke holder dersom jeg skulle være nødt til å ta keisersnitt på nytt igjen. Nå må vi uansette bare se fremover og glede oss over at vi alle er i live, avslutter Olsen.

Rosmari Olsen og Ole Petter Strand

LYKKELIG: Fortsatt sliter Rosmari Olsen med smerter etter fødselen, men hun støtter seg på sønnen Benjamin og Ole Petter Strand.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Flere skrekkhistorier

I tillegg til opplevelsen som Olsen har hatt, er det flere andre historier som har kommet frem etter Helsetilsynets avgjørelse om å frata den tyske legen autorisasjon.

En kvinne fikk fjernet livmoren uten at hun selv var klar over det. Dette kom naturligvis som et sjokk på kvinnen.

En annen var nær ved å dø da det oppstod en såkalt atonisk blødning i ettertid av et akutt keisersnitt. Gynekologen visste ifølge VG ikke hvordan hun skulle behandle dette. Kvinnen var ustabil i seks timer etter operasjonen, inntil en annen lege kom til og satte inn korrekt, livreddende behandling.