Hopp til innhold

Utrygt fødetilbud for Christine

Christine Bussoli frykter at hun må dra til Tromsø for å føde i oktober. Ved hennes lokale fødeavdeling i Narvik er gynekologmangelen så prekær at én gynekolog har gått fem døgn i strekk i vakt, og det mener Helsetilsynet er uforsvarlig.

Christine Bussoli med sin lille datter Celine

ØNSKER Å FØDE I NARVIK: Men Christine Bussoli får trolig lang reisevei når hun skal nedkomme med barn nr 2.

Foto: Privat

I oktober skal Christine Bussoli i Narvik føde sitt andre barn. For henne og mannen er det svært viktig at hun får lov å føde på sykehuset i Narvik. Men i dag har Universitetssykehuset endret fødetilbudet der med øyeblikkelig virkning.

Hvis alle risikogravide skal sendes bort, er jeg veldig redd for at jeg blir én av de som må reise bort og føde. Jeg ser det jo som en trygghet at jeg får føde i egen by, nært der jeg bor, og nær familien, sier Bussoli til NRK.


Får ikke føde på hjemstedet

Men Bussoli og flere andre kvinner som skulle født ved sykehuset i Narvik i sommer og tiden framover, må nok belage seg på å reise til Tromsø.

Marit Lind

UNN-DIREKTØR: Marit Lind vil sende risikogravide til Tromsø.

Foto: NRK

Årsaken er at helsetilsynet har varslet pålegg fordi bemanninga ved fødeavdelinga der nå regnes som uforsvarlig.

Alle risikogravide skal nå sendes til Tromsø, sier viseadministrerende direktør ved UNN, Marit Lind.

– Det er ikke så mange det er snakk om, vi har jo ca 250 fødsler i løpet av året. De som risikerer å reise til Tromsø, har vi allerede varslet på telefon, sier Lind til NRK.

Problemer over lengre tid

I dag fikk ledelsen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge klar beskjed fra tilsynet som overvåker helsetjenester i Norge.

Ved fødeavdelinga i Narvik har mangelen på kvalifisert personell blitt kritisk nå i sommer. En lege har sluttet, og det toppet seg da den faste gynekologen skulle avvikle sommerferie.

I rapporten fremgår det at mangelfull bemanning ved fødeavdelinga i Narvik kan ha vært et problem helt siden 2005.

Skuffet over sykehuset

Bjørn Jamtli, seniorrådgiver i Statens Helsetilsyn

SKUFFET: Bjørn Jamtli i Statens Helsetilsyn.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Situasjonen for fødende i Narvik er ikke holdbar, sier fungerende avdelingsdirekør i Helsetilsynet, Bjørn Jamtli.

– Vi mener at legemangelen ved fødeavdelingen er så marginal at det ikke er forsvarlig å gjennomføre planmessige fødsler for risikogravide. Og om sommeren er det blitt enda verre.

Jamtli er skuffet over at sykehuset ikke selv har identifisert risikoen og tatt tak i den. – Denne uken er det f.eks en lege som har kontinuerlig vakt i fem døgn.

Distriktene kjemper om gynekologene

Tryggheten for mor og barn er det viktigste i de nye strenge nasjonale kravene til ei fødeavdeling.

Helse Nord har på bakgrunn av kravene hatt en gjennomgang av fødetilbudet på samtlige sykehus i landsdelen, og endringer blir det bare i Lofoten. Narvik fikk beholde sin fødeavdeling - til tross for at Narvik - og også Harstad - sliter voldsomt med å få tak i gynekologer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fødeavdelinga i Narvik

DRIVER UFORSVARLIG: Denne fødeavdelingen kan ikke lenger utføre risikofødsler, mener Helsetilsynet.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Dagens endring betyr i realiteten at fødetilbudet i Narvik blir nært opp til ei fødestue, sier viseadministrerende direktør i UNN, Marit Lind.

– Gynekologene blir jo der fortsatt, så det blir jo ikke en fødestue, men vi må være nøye med å velge ut risikogravide, sier Marit Lind.

Hun vet ikke om Helse Nord nå vil vurdere Narvik på nytt, og i Helsetilsynet er de forsiktige med å uttale seg om framtiden til fødeavdelingen.

Stoler på fødeavdelingen

Den gravide Narvikværingen Christine Bussoli har vanskelig å tro at fødeavdelinga i Narvik ikke er god nok.

– I tillegg blir det jo sagt lokalt at vi har et kjempegodt tilbud i Narvik. Jordmora mi sier jeg ikke har noen grunn til å bekymre meg.

Se video:

Video DRIVER UFORSVARLIG

DRIVER UFORSVARLIG

Christine Bussoli står også på Arbeiderpartiets liste foran kommunevalget. Nå brenner det igjen et blått lys for fødeavdelinga, men partiet hennes vil kjempe til siste slutt.

– Vi mener vi skal ha et godt fødetilbud, og vi skal ha en fødeavdeling. Vi er en by i utvikling, og det er klart at det er viktig å ha et ordentlig fødetilbud.