NRK Meny
Normal

Mener Statoil-rapport er lite troverdig

Oljemotstanderne fnyser av Statoils våte drømmer for Lofoten og Vesterålen. Mens tilhengerne jubler.

Snorre Valen, miljøpolitisk talsmann i SV

LITE TROVERDIG: – Rapporten er lite troverdig, mener SV sin miljøpoltiske talsmann, Snorre Valen.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Statoil mener at utbygging på feltene Nordland VI og VII utenfor Lofoten vil gi 2000 varige arbeidsplasser og 170 millioner kroner i eiendomsskatt årlig. Beregningene gleder stortingsrepresentant Tor Arne Strøm fra Arbeiderpartiet.

– Når vi ser både til Kristiansund, Stavanger og Hammerfest har det skapt store ringvirkninger, og det kommer det til å bli i Nordland også. Dette er en bekreftelse av det vi har antydet hele tida. Rapporten gjør at det blir enda viktigere å få en konsekvensutredning, sier Strøm til NRK.no.

SV skeptisk

– Rapporten er lite troverdig, mener SV sin miljøpoltiske talsmann, Snorre Valen.
Han mener framstøtet fra Statoil bare et lokkemiddel for kommunene.

– Disse arbeidsplassene er allerede lovt bort til folk i Stavanger og Kristiansund. Nå reiser oljebransjen nordover for å love gull og grønne skoger. Dette har vi sett tidligere, og deres tidligre meritter viser at det er liten grunn til å stole på deres løfter om arbeidsplasser, sier Valen.

SE VIDEO:

Natur og Ungdom skeptisk

Også Natur og Ungdom tviler på beregningen. I Statoils scenario legger oljeselskapet til grunn statens nyeste anslag for ressursene utenfor Lofoten og Vesterålen, på 1,3 millioner oljeekvivalenter.

– Dette er betydelig mindre enn det oljeindustrien har lokket med tidligere, men likevel kommer oljeindustrien opp med et høyere antall arbeidsplasser enn tidligere, på grunnlag av langt mindre olje, sier Ola Skaalvik Elvevold, leder i Natur og Ungdom.

For å friste politikere og innbyggerne i Nord-Norge har selskapet planene klare. Foruten å love jobber dersom det blir klarsignal for å bygge ut feltene, vil selskapet legge penger på bordet. Heller ikke dette framstøtet imponerer oljemotstanderne.

– Kan slå beina under fornybare næringer

Leder i Natur og ungdom, Ola Elvevold

Ola Skaalvik Elvevold, leder i Natur og Ungdom tviler på Statoils beregning for hvor mange arbeidsplasser oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen vil bety.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Natur og Ungdom mener det er selvsagt at en del arbeidsplasser vil følge hvis Lofoten og Vesterålen åpnes for oljeboring. Men vi frykter imidlertid at oljeboring vil kunne slå beina under eksisterende næringer, som fiskeri, reiseliv og fornybar energi. Fiskeflåten er avhengig av hevd på havet, og foredlingsindustrien og reiselivet av Lofotens merkevare som reint og unikt, sier Skaalvik Elvevold.

Han mener Lofoten og Vesterålen har enorme muligheter for videreutvikling av fiskeri, reiseliv og fornybar energi.

– Politikernes jobb blir å peke ut en retning, og bestemme hva slags arbeidsplasser vi ønsker oss: kortsiktige og forurensende eller fornybare og miljøvennlige?, sier han.

– Opptrer useriøst

Leder i Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten og Vesterålen, Gaute Wahl, mener oljeindustrien opptrer useriøst.

– De kan ikke holde det de lover når det gjelder arbeidsplasser ved oljeutbygging, sier Wahl.

Statoils nordlandsdrøm

Slik kan feltene utenfor Lofoten og Vesterålen bygges ut: 1. Nordland 7: Feltene bygges ut på havbunnen til et landanlegg i Vesterålen 2. Nordland 6: Statoil ser for seg tre ulike alternativer: 2A: Feltene bygges ut på havbunnen via et landanlegg i Lofoten 2B: Feltene bygges ut på havbunnen til et landanlegg på Helgeland 2C: Feltene bygges ut med en offshore-løsning

Foto: Statoil

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.