Hopp til innhold

Flyvraket spredd utover 300 meter: – Mer krevende enn først antatt

Politiet og Forsvaret er på plass ved det havarerte flyet i Gråtådalen hvor et amerikansk militærfly styrtet fredag. Men det er fortsatt usikkert om de fire omkomne soldatene blir hentet ut i dag.

Fnnsatsleder Kristian Vikran Karlsen i Nordland politidistrikt.

Innsatsleder Kristian Vikran Karlsen i Nordland politidistrikt opplyser krimteknikerne er framme ved det havarerte militærflyet i Gråtådalen.

Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

Fire amerikanske soldater som deltok på øvelsen Cold Response omkom da et amerikansk militærfly styrtet i Gråtådalen i Beiarn fredag kveld.

Dårlig vær gjorde at soldatene ikke kunne hentes ut lørdag. Søndag morgen var imidlertid været mye bedre og Forsvarets skredeksperter var de første som ble sendt inn på havaristedet.

Etter at Forsvaret ga grønt lys, ble kriminalteknikere fra politiet, Havarikommisjonen og representanter fra det amerikanske Forsvaret fraktet inn med snøskuter.

Politiet på Trones skole, leder arbeidet etter flysyrten i grytådalen

Politiet i utenfor Trones Skole i Beiarn. Herfra ledes arbeidet med å hente ut de omkomne etter flystyrten i Gråtådalen.

Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

Flyvraket ligger helt innerst i Gråtadalen, hvor det er svært bratt og terrenget er vanskelig. Veien opp til ulykkesstedet er trang og dårlig egnet for store hjelpemannskaper.

Derfor er det fortsatt knyttet usikkerhet til om de fire omkomne amerikanske soldatene blir hentet ut i dag. Det opplyste innsatsleder Kristian Vikran Karlsen i Nordland politidistrikt på en pressebrif i Beiarn i dag.

Politiet i utenfor Trones Skole i Beiarn. Herfra ledes arbeidet med å hente ut de omkomne etter flystyrten i Gråtådalen. 
Innsatsleder Kristian Vikran Karlsen i Nordland politidistrikt.

Innsatsleder Kristian Vikran Karlsen i Nordland politidistrikt.

Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

Hvor lang tid dagens operasjon inne på krasjstedet vil vare, kan ikke politiet antyde nå.

– Den innledende etterforskningen er i gang. Havaristedet er også et åsted, sier Karlsen.

Nå jobbes det nøysommelig med å dokumentere åstedet. Etter krimteknikere har gjort jobben, prioriteres det å hente ut de omkomne.

Men fortsatt kan ikke politiet si noe om når det kommer til å skje.

Pressekonferansen som var klokken 15.30 i dag:

– Det har vært en mer tidkrevende prosess enn man i utgangspunktet planla, forteller Karlsen.

– Tid er kjempevanskelig å svare på. Vi kan ikke bekrefte at de blir hentet ut i dag.

Karlsen har blitt fortalt av krimteknikere på ulykkesstedet at det også er et større område enn først antatt.

– Han forteller at det i området har vært en kraftig smell med høy energi, som sprer seg over 300 meter i ulendt terreng. Det er stort og det er vanskelig, sa han.

Stort søkeområde

Det var fredag kveld at det amerikanske militærflyet av typen MV-22B Osprey ble meldt savnet klokken 18.26, etter at det ikke landet i Bodø som planlagt.

Røde Kors i Beiarn i natt

Snøskredfaren var satt til faregrad fire da Røde Kors og politiet tok seg inn til krasjstedet i Gråtådalen i Beiarn.

Foto: Ørjan Kristensen / Beiarn Røde Kors

Flyet tilhørte avdelingen 2nd Marine Aircraft Wing i U.S. Marine Corps. Skvadronen flyet tilhører holder til ved Camp Lejeune i delstaten North Carolina.

Les også Flyet falt rett ned fra stor høyde: – Sammenstøtet har vært hardt

Politimester Heidi Kløkstad og stabssjef Bent Are Eilertsen i Nordland politidistrikt om flyulykken fredag.

Det ble satt i gang søk med Orion og Sea King, som lokaliserte flyet i Gråtådalen i Beiarn, drøye to timers kjøretur sør for Bodø.

Etter en strabasiøs leteaksjon i kraftig uvær ble flyvraket og de omkomne funnet.

Det var et Bell-Boing V-22 Osprey som styrtet i Nordland fredag kveld. Fire amerikanske soldater er bekreftet omkommet. Her er flytypen på Evenes.

Et mannskap på fire var ute på treningsoppdrag i flyet av typen V-22 Osprey. Flyet hadde kurs for Bodø da det forsvant, og siste kjente posisjon var fra Saltfjellet.

Foto: Trygve Grønning / NRK

Kraftig uvær og stor snøskredfare gjorde imidlertid at letemannskapene fra Røde Kors og politiet måtte trekke seg ut av området.

Lørdag morgen bekreftet politiet at fire soldater omkom i ulykken.

Idag, søndag, har mannskapene fra Røde Kors sitt hjelpekorps i Beiarn startet dagen med å sikre rutene som politiet bruker for å ta seg inn til havaristedet.

Innsatslederen skryter av det lokale Røde Kors-laget sin innsats.

– De har vært en enorm ressurs i arbeidet.

Strakk grensene

– Vi var inne i en operativ fase der vi strakk grensene litt i natt. Det gjorde vi hovedsakelig for å bekrefte at de fire som var om bord i flyet, befant seg i og rundt flyet, sa stabssjef Bent Are Eilertsen på politiets pressebrifing i Bodø lørdag.

Politiet ba fredag om bistand fra Forsvaret til å holde vakt ved ulykkesstedet og til transport. Forsvaret støtter politiet med rundt 40 soldater.

Les også Dramatisk redningsaksjon i natt: – Det var snø, vind og en meter sikt på fjellet

Røde Kors i Beiarn ved det styrtede flyet i natt. Det var vindkast med styrke på 30–40 sekundmeter i fjellet.