Flyr statsministeren til himmels i dag

Bodø-ordfører Ole Hjartøy (H) tar i dag sin partifelle Erna Solberg (H) med i sitt småfly over byen.

Ole Hjartøy

Hjartøy ber regjeringen om 2,5 milliarder kroner for å flytte rullebanen unna sentrum og doble arealet i Bodø by. I dag flyr han statsministeren over Bodø for å vise henne planene for prosjektet.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Når du sitter i et lite småfly med en panoramautsikt og ser alt, så tror jeg de fleste blir begeistret. Jeg vil gi statsministeren en god opplevelse fra Bodø, sier ordføreren.

Visning i lufta

Hjartøy lover at statsministeren vil være trygg i hans småfly når de skal se på Bodø by fra førerkabinen.

– Det er ikke bare enkelt å få en statsminister opp i et fly med fire seter. Sikkerheten rundt henne er naturlig nok stor, så Politiets sikkerhetstjeneste skal også være med på flyturen, forteller Hjartøy.

Han forteller at noe av det viktigste med turen er å vise Erna byen fra en fugls perspektiv.

– Først når du er i luften over Bodø ser du alle mulighetene byen har.

Men værprognosene er usikre, og det kan hende at ordføreren ikke får fly statsministeren som planlagt.

– Jeg håper at vi skal få til en flytur. Skyhøyden er meldt til å kunne komme ned i 800 fot, men litt nordavind gjør at prognosene er usikre likevel, forteller Hjartøy.

Byprosjekt i tankene

Hjartøy har store planer for byen når forsvaret skal legge ned sin aktivitet på flyplassen. I mai i år slapp regjeringa nyheten som mange mener kan endre Bodøs framtid, og som er omtalt som den viktigste strategiske saken på 100 år.

Målet er å få flyttet dagens rullebane omtrent to kilometer lenger sør, og dermed frigi arealer til å bygge en ny bydel der dagens flystripe ligger. Det vil koste 2,5 milliarder kroner, men kan ifølge Hjartøy finansieres ved å selge store deler av flyplassens frigjorte areal som bolig- og næringsareal.

– Noe av det viktigste med flyturen er dette prosjektet. Erna kjenner Bodø rimelig bra, men jeg tror det er viktig at statsministeren får se planene fra luften, sier ordføreren.

Målet hans er å få prosjektet inn i Nasjonale transportplan. Da mener han det kan hjelpe på om statsministeren har et godt visuelt inntrykk av planene.

Utredningen om flyplassalternativene legges frem for regjeringen i februar neste år, mens en endelig avgjørelse trolig tas av Stortinget i 2017.