Hopp til innhold

Politiet: – Tidligst søk onsdag i kveld

Politi og en skredekspert fra NGI vurderer nå skredfaren ved Jamtfjelltind, der to personer fortsatt er savnet etter at de ble tatt av et ras på søndag.

Helikopter på vei inn i rasområdet

Her flyr helikopteret inn i rasområdet i Jamtfjelltinden. En skredespert fra NGI skal vurdere om det er trygt å starte letingen etter de to savnede kvinnene.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Roy Brubakk og skredekspert Eirik Hestnes

INN I RASOMRÅDET: Roy Brubakk i den lokale turgruppa i Vefsn (t.v.) og skredekspert Eirik Hestnes fra NGI.

Foto: Frank Nygård / NRK

Skredekspert Erik Hestnes Norges Geotekniske Institutt (NGI) er på plass i rasområdet ved Jamtfjelltind. Hans viktigste oppgave blir å finne ut om det er trygt å gjenoppta søket etter kvinnene som er savnet etter raset i Jamtfjelltinden 16. mai.

Ekstrem værsituasjon

Hestnes er at den ekstreme vårløsninga hele den nordlige landsdelen har opplevd de siste dagene er helt unik.

– Det er uhyre sjelden av såkalt russevarme slår ut i et såpass stort geografisk område som hele Nordkalotten.

– Området skal befares for å se om man kan si noe om hvor mye smeltevann som renner rundt rasområdet. På grunn av mye snøsmelting og høy temperatur blir det så mye vann at vi kan oppleve slike ras som vi så i helgen. Befaringen vil kunne si noe om vi er på vei mot en verre situasjon, eller om vi kan forvente en bedring, sier Hestnes til NRK.no.

Utilgjengelig område

ras 8

Politi og en skredekspert flyr inn til Jamtfjelltinden for å vurdere rasstedet.

Foto: 330-Skvadronen

Stabssjef John-Helge Vang ved Helgeland politidistrikt sier politiet har vurdert å sende inn hund alene eller letemannskaper som går parallelt gjennom skredområdet.

– Hvordan vi vil gjennomføre en leteaksjon tar vi ikke endelig stilling til før vi har vært på stedet. Vi skal ikke prøve å være for optimistiske når forholdene er slik de er. Når skadestedet er så utilgjengelig som her, er også logistikk en utfordring, sier John-Helge Vang.

Dersom skredeksperten gir klarsignal for å kunne gå inn i området, vil dette tidligst kunne skje onsdag kveld. Men politiet vil ikke forhaste seg.

– Vi må også klarere en sikker vei inn i området dersom mannskaper skal ta seg inn langs bakken. Nå er vi i en fase der søket skjer etter antatt omkomne, sier Vang.

Tre søstre

Søstre tatt av ras i Vefsn

Søstrene Tove Peggy (45, t.v.), Bjørg Heidi (43) og Therese Mari (29) Åkerøy ble tatt av raset søndag. Tove Peggy er funnet omkommet, mens lillesøstrene fortsatt er savnet.

Foto: Privat

Søstrene Bjørg Heidi Åkerøy (43) og Therese Mari Åkerøy (29) er fortsatt savnet etter at et turvant følge på åtte personer ble tatt av et 60 meter bredt skred søndag. Den tredje søsteren i familien, Tove Peggy Åkerøy og venninnen Berit Rugeldal, ble funnet omkommet i skredområdet.

Av hensyn til letemannskapenes sikkerhet ble det ikke satt i gang leting etter de to savnede søstrene. Mens de har ventet på at befaringen av skredområdet kunne gjennomføres, har politiet i Vefsn forberedt hvilke ressurser som kan settes inn.

Kvinnene var en del av av et turfølge på åtte som i helga skulle bestige Jamtfjelltinden i Vefsn kommune for å legge ut årets signeringsbok – da det kraftige mildværet og snøsmeltingen førte til at store snø- og jordmasser ble skylt nedover fjellsida søndag 16. mai.

Det 60 meter brede skredet gikk om lag ni kilometer fra nærmeste vei, og i et område uten mobildekning.

Roy Brubakk og John-Helge Vang

Roy Brubakk i DNT og stabssjef Jon-Helge Vang i Helgeland politidistrikt studerer kart over rasområdet..

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

Ferdselsforbud

Inntil videre opprettholder politiet det generelle ferdselsforbudet i fjellene i Vefsn.

– Ferdselsforbudet er et kraftig signal om at det er ekstreme forhold i fjellet som gjør at vi ikke ønsker at folk skal utsette seg for en høy risiko. Forbudet gjelder Vefsn kommune siden skadestedet er der, men det er like farlig i fjellene i nabokommunene Hattfjelldal og Rana, sier stabssjefen.