Kan spare 80 millioner på storflyplass

– Vi kan spare 80 millioner på å ha en felles storflyplass i Lofoten, mener TOI. Lokalpolitikkerne er uenige.

Fly

Debatten om hvor det skal bygges ny flyplass i Lofoten, kan fortsette langt inn i nattetimene. En forlengelse av rullebanen i Leknes eller en ny flyplass på Grimsøya er alternativene.

Foto: Andy King / AP

Men selv om det haster med å oppgradere dagens kortbaneflyplasser, så blir man ikke enig lokalt om valg av løsning.

I Lofoten diskuteres det nå heftig om man skal satse på forlengelse av rullebanen på Leknes eller bygge en ny storflyplass på Gimsøya i Vågan kommune.

– Må gjøre noe

– Fremover er det helt klart at vi man må gjøre noe for den nåværende flåten blir uaktuell, sier Harald Thune-Larsen fra transportøkonomisk institutt (TOI).

Ifølge Transportøkonomisk institutt vil en felles storflyplass midt mellom Svolvær og Leknes spare staten for 80 millioner kroner i tilskudd i året.

– Faglig sett hadde det vært en fordel for veldig mange hvis man kunne slått sammen to flyplasser som Leknes og Svolvær, mener Thune-Larsen.

Urealistisk

Arne Ivar Mikalsen - Nordland Venstre

Arne Ivar Mikalsen fra Venstre, mener den beste løsningen vil være å bygge ut raskt på Leknes.

Foto: Bjørn Erik Rygg / Pressefoto

Men i Nordland Venstre mener fylkesleder Arne Ivar Mikalsen at planene om en 2500 meter lang rullebane på Gimsøya er urealistiske og for langt fram i tid.

– Den raskeste og beste løsningen er å bygge ut Leknes for det vil vi raskt få til, sier Mikalsen.

Og Mikalsen i Venstre advarer nå mot at nok en lokaliseringsstrid i Nordland, lik den man har hatt i mange år på Helgeland.

– For å si det som innbygger i Norge så er det noe vi er god på så er det lokaliseringskrangler. Så det virker av og til som det er bedre å trenere noe hvis man mister noe selv.

Må regne på det

Allan Ellingsen

Allan Ellingsen fra Frp mener prosessen må komme litt lengre før han vil ta et standpunkt mellom Grimøya og Leknes.

Foto: Ingrid Danielsen

Frp har derimot god tid og mener det fremdels er tidlig i prosessen. Det må regnes på hvilket alternativ som vil være mest økonomisk, før de bestemmer seg.

– Veiene i lofoten må oppgraderes først, for da er det ikke så lange avstander lengre. Hvilket alternativ som er det beste, må vi vurdere mer etterhvert, mener Allan Ellingsen fra Frp Nordland.

Følg debatten live

Idag kl 17.10 er det den første direktesendte valgkamp. Debatten vil bli som første livedebatt direktesendt både på NRKs nett-tv, som vil være tilgjengelig gjennom http://www.nrk.no/nordland og første delen vil samsendes på lokalsendingen til radio P1.

Panelet vil bestå av:

  • Ordfører i Vågan - Hugo Bjørnstad (Arbeiderpartiet)
  • Ordfører i Vestvågøy - Jonny Finstad (Høyre)
  • Fylkestingspolitiker - Arne Ivar Mikalsen (Venstre)
  • Fylkestingspolitiker - Allan Ellingsen (Fremskrittspartiet)