Flyplass skaper rødglødende debatt

Neandertalere og seiglivede grinebitere! Skjellsordene hagler på de nær 200 rødglødende innleggene for og imot ny flyplass på Helgeland.

Debatt om den nye flyplassen i Mo i Rana

RØDGLØDENDE DEBATT: Ikke alle debattene holder et like høyt saklighetsnivå, noe disse innleggene er et eksempel på.

Da NRK Nordland presenterte tegningene av en ny flyplass på Hauan utenfor Mo i Rana tok det helt av. Bare fem minutter etter at saken var publisert, startet kommentarene å hagle inn – mange av dem med tildels sterkt innhold.

NRK-Nordlands nettside kan du lese alle kommentarene fra lesere som ville komme med sitt syn i denne saken.

Sterke meninger

En med slips skriver:

«Denne debatt-loggen må være et funn for både arkeologer og psykologer! Den dokumenter at neanderthalmannen ikke er utdødd. I Vefsn, inne i en avsidesliggende fjordtarm hvor solen skinner bare ved lunchtider, her finnes flere slike seiglivede grinebitere som har overlevd både istid og svartedød».

«Innen sommeren har Avinor skrinlagt Elsfjord og omegn som flyplassområde for godt. Det hjelper ikke å være sentral når ikke Avinor vil bygge der.Men ei and eller to kan fortsatt lande i Drevjadalen».

Avi Nor

smmt skriver:

«Hvor mange gangen må Avinor si nei, før det aksepteres??? Sist Avinor ga et svar om Elsfjorden sa de NEI, bjørn larsne sitter på nye værmålinger og analyser. hvorfor offentliggjøres ikke disse?? er tallene for gode?? svar mottas med takk!! »

«hvorfor får storm weather og meteorologisk institutt munnnkurv. Vet at journalister har prøvd å få informasjon, men uten å lykkest.
Dessuten har Meteorologisk institutt ikke vært ute og sagt at det er feil i tidligere målinger slik Bjørn Larsen hardnakket hevder..... Hvem skal vi stole på???»

Ilb

Nærmer seg avgjørelse

Tidligere leder i Rana Utviklingsselskap, Steinar Høgås sier at han har lagt merke til det store engasjementet saken skaper, men også at det er mye usaklige innlegg.

– Ja, det har skjedd noe nytt med disse nettdebatten. Før så måtte du delta på radio eller i avisa under fullt navn, nå er det slik at man kan gå hjemme og fyre løs på forrige taler. Da blir det det veldig mye lite sak og mye person.

Debatten om ny flyplass på Helgeland har rast i mange år, og nå nærmer avgjørelsen seg.

– Lokalavisene bidrar til å holde debatten varm, og det er klart at engasjementet er stort fordi det gjelder er svært viktig sak for regionen. En ny flyplass vil gi enorme ringvirkninger og det skaper sterke følelser at andre da må legge ned «sin» flyplass.

Avinor har sagt at i løpet av sommeren skal de bestemme seg for hvilken flyplass de går for.

– Folk i både Vefsn og Rana ser at det går mot en avgjørelse og da skjerpes retorikken kraftig, sier Høgås.

Langvarig debatt

I flere år har man diskutert en framtidig løsning for ny flyplass på Helgeland og Polarsirkelen lufthavn er et av flere forslag som vurderes.

Forslaget som ble presentert på mandag denne uken innebærer kostnader på omlag en milliard 2010-kroner, og ifølge daglig leder Henrik Johansen i Polarsirkelen Lufthavnutvikling er dette kalkyler som Avinor stiller seg bak.

Initiativtakerne til en ny flyplass i Elsfjord lar seg ikke skremme av sine konkurrenter i Rana, og opplyser til Helgeland Arbeiderblad at de nå venter på resultatene av forundersøkelsene som er gjort.

– Det gjenstår å få resultatet av de pågående værundersøkelsene og resultatet av tilgjengelighetsberegningene, som ligger til vurdering i Avinor, sier styreleder Steffen Nervik i Helgeland Lufthavn til avisen.

Polarsirkelen flyplass, Rana

SKAPER DEBATT: Planene for ny flyplass i Rana skaper heftig debatt om beliggenhet og kostnader.

Foto: NarudStokkeWiig