NRK Meny
Normal

Flyktninger tilbake i Bodø: – Jeg er selvfølgelig sliten, men også glad

Afghanske Iqbal Zarmal fryktet han skulle returneres til Russland, men i dag var han tilbake i sin nye norske hjemby.

Iqbal Zarmal

Iqbal Zarmal er tilbake i campinghytta i Bodø der han og familien har bodd de siste månedene.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

21-åringen kom til Norge i fjor over grensen på Storskog i Finnmark, før han ble sendt videre til Nordland og Bodø.

De siste månedene har han bodd på Bodøsjøen camping, som ble gjort om til mottak da strømmen av flyktninger nådde toppen i fjor høst.

Men for noen uker siden fikk Zarmal beskjed om at han måtte reise tilbake til Kirkenes for nye intervjuer.

– Da UDI informerte om at jeg skulle til Kirkenes fikk jeg sjokk. Jeg var bekymret. Alle flyktninger frykter de blir sendt tilbake til Russland, sier 21-åringen til NRK.

Kom tilbake til Bodø

Sammen med 23 andre asylsøkere kom han i dag tilbake til Bodø med et chartret fly, etter å ha blitt intervjuet av UDI i Kirkenes.

Flere av asylsøkerne har tidligere bodd ved Bodøsjøen camping, og skal nå bo i ordinære mottak, opplyser Nord-Norsk Mottakssenter AS.

Totalt skal 15.000 asylsøkere intervjues av UDI, noe som skal skje ved de store mottakene i nord og sør, deriblant Vestleiren utenfor Kirkenes.

Flyktninger vender tilbake til Bodø

Et chartret fly med 23 flyktninger ankom i dag Bodø. Flyktningene er blant de som er intervjuet i Kirkenes.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– På grensen til å være useriøst.

Ida Pinnerød og Synne Bjørbæk

Bodø-ordfører Ida Pinnerød (Ap) synes det er en dårlig løsning å frakte asylsøkerne til Kirkenes for intervjuer.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Men ikke alle er fornøyd med måten intervjuene gjøres på. En av dem er Bodø-ordfører Ida Pinnerød (Ap), som synes lite om at asylsøkere må ut på lange reiser i stede for å bli intervjuet der de er.

– Vi kan ikke drive å sende folk fram og tilbake 120 mil på den måten. Det er nesten på grensen til å være useriøst. Det må jo være mye mer effektivt og smart å sende saksbehandlere for å gjøre unna disse intervjuene i Bodø, sier Pinnerød til NRK.

Hun understreker at det koster mye penger å chartre fly og at asylforliket i Stortinget blant annet innebærer at ambulerende team skal være på plass.

Mener løsningen er effektiv

Hos UDI tilbakeviser de kritikken og mener det er god bruk av ressurser å sende asylsøkerne til Kirkenes for å intervjue dem.

– Vi har relativt små grupper av mennesker boende veldig spredt i Nord-Norge, og hvis saksbehandlere hele tiden skal reise til nye steder for å gjennomføre intervjuer, så går det tid til reising, rigging og klargjøring hver gang, sier kommunikasjonsrådgiver Benjamin Strandquist i UDI.

Han legger til at UDI sirkulerer flyene slik at grupper som er ferdige på Ankomstsenter Finnmark blir med flyet tilbake igjen.

En av dem som fikk plass på et fly tilbake var Iqbal Zarmal. Reisen til og fra Kirkenes har tatt på, men afghaneren er lykkelig.

– Jeg er selvfølgelig sliten, men også glad. Det er godt å være tilbake. Det føles bra, for jeg er tilbake på mitt nye hjemsted.

Flyktninger vender tilbake til Bodøsjøen camping

Flyktningene fikk en varm mottakelse da de kom til Bodøsjøen camping.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK