Hopp til innhold

Fly styrtet like ved norskegrensa: – Det er ikke mulig å finne overlevende

– Flyet forsvant veldig fort, det mistet høyde veldig fort, noe som er høyst unormalt, sier redningsleder Anders Lennholm ved Sjø og flygredningssentralen i Gøteborg.

Grafikk med det faktiske flyet som styrtet

HAVARERT: Flyet skal ha havarert ti kilometer unna den norske grensa. Havaristedet mellom innsjøen Akkajaure og den norske grensa, i Lapplandsfjellene.

Foto: Flighttracker24.com (grafikk: NRK)

Det var et postfly med to personer om bord som forsvant på vei fra Gardermoen til Tromsø. Flyet styrtet på svensk side av grensen, ikke langt fra Hellemobotn i Tysfjord.

Redningsleder Anders Lennholm sier dette om det som skjedde:

– Det ble sendt ut mayday-signal som ble fanget opp i tårnet ved Bodø lufthavn. Flyet forsvant veldig fort, det mistet høyde veldig fort, noe som er høyst unormalt. Vi satte i gang en redningsaksjon og fant flyet cirka 9 kilometer fra den norske grensen.

– Er det noen overlevende?

– Nei, det er ikke mulig. De om bord det norske helikopteret som var først på stedet fortalte om et krater som var 4-5 meter dypt og 20 meter bredt. Det var vrakdeler spredd rundt 50 meter omkring vrakstedet.

Ifølge Lennholm har den spanske kapteinen (42) og den franske styrmannen (34) vært ansatt i selskapet fra 2011 og 2008.

Laster Twitter-innhold

30 minusgrader

Havaristedet ligger krevende til i Gällivare i de svenske Lapplandsfjellene, og redningsmannskaper har foreløpig ikke tatt seg inn i området.

– Vi jobber med å få folk ut til stedet. Det er ingen veier der og rundt 30 minusgrader, så det er problematisk å ta seg ut dit, sier Maria Jakobssen som er kommunikasjonsarbeider i det svenske politiet til Sveriges Radio.

Sendte ut mayday-signal

Flyet er av typen Canadair CRJ-200 og sendte ut et mayday-signal klokka 00:20, før det forsvant fra radaren. De siste radarbildene viste at flyet var 120 kilometer nordøst for Bodø, inne på svensk territorium.

– Vi informerte den svenske redningstjeneste og de iverksatte et søk med en gang. Vi har bistått med to norske F-16-fly og det var de som fant det savnede flyet, sier Iversen.

– Hva skjer videre?

– Det er svenske politiet tar seg av saken videre, og vi er ikke involvert.

Daniel Lindblad ved den svenske flyredningstjenesten opplyser til Sveriges Radio at planen videre er å fly ut til havaristedet.

Venter på dagslys

Så snart det blir lyst blir politi og lokal redningstjeneste fløyet inn i området med helikopter.

Intervju med hovedredningsentralen om flystyrt Sverige

Frode Iversen ved hovedredningssentralen forteller om hvordan flyet ble funnet.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Video SVT flystyrt» i nytt vindu

Saken oppdateres