Flomvannet stiger i Saltdal nå i kveld: – Vi er bekymret

– Flomtoppen var ventet i dag eller lørdag. Vi er i beredskap, sier rådmann Ronny Seljeseth i Saltdal.

Berit Schjelderup og rådmann Ronny Seljeseth i Saltdal

FLOM: Berit Schjelderup og rådmann Ronny Seljeseth i Saltdal håper vannet vil trekke seg tilbake i natt.

Foto: Munevver Yildiz / NRK

Det er den kraftige varmen den siste uka som nå gir økt fare for smelteflom i hele Nord-Norge og i Nord-Trøndelag, varslet NVE i ettermiddag.

I Saltdal har vannet har også trengt seg inn i flere hus. Flommen har også skadet vanntilførselen enkelte steder. Flere husstander har fått vann i kjellerne sine. Frykten er nå at flommen av smeltevann bare skal øke i dagene framover.

– Vi frykter at vannet skal stige på nytt igjen, og at situasjonen blir enda verre enn i går. Det er fortsatt enorme mengder snø i fjellet, sier Sølvi Reppen, som har fått kjelleren full av vann.

Rådmann Ronny Seljeseth i Saltdak sier kommunen er i beredskap.

– Vi har fått flere rapporter om vann i kjellere og ledningsbrudd, men infrastrukturen er foreløpig i liten grad rammet. Det ser ut som om elva tar ganske godt unna.

Kommunen holder seg imidlertid oppdatert på varslingene fra NVE.

Vi har mannskaper ute som overvåker elva. Dersom det oppstår situasjoner står vi klare til å sette i verk tiltak, sier Seljeseth.

På oransje nivå

Berit Schjelderup

– Vi er bekymret, men det er jo ikke mye vi kan gjøre. Så lenge det ikke blir så ikke som i 2010, skal vi være fornøyde, sier Berit Schjelderup.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Den kalde våren gjør at det fortsatt er hvitt i høyden. Sommervarme med temperaturer på godt over 20 grader denne uka har nå for alvor fått fart på smeltingen. NVE sendte derfor i dag ut flomvarsel på oransje eller nest høyeste nivå for Nord-Trøndelag, Nordland og Troms. Flere veier i Troms har blitt berørt av flommen i dag, og i Saltdal vurderer de nå tiltak for å unngå stengte veier.

– Vi har et par steder hvor veien er i ferd med å vaskes ut. Derfor skal vi fylle på stein for å unngå at det blir verre, sier Jørn Arve Norbergsen i Mesta.

Foreløpig er det ikke meldt om fare for at flommen skal ta bygninger, men varmen og snøsmeltingen er ventet å fortsette til over helga.

Flom i kjeller i saltdal

Slik så det ut kjelleren til Berit Schjelderup i dag.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Vi er bekymret, men det er jo ikke mye vi kan gjøre. Vi er vant til dette, og må bare ta det som det kommer. Så lenge det ikke blir så ikke som i 2010, skal vi være fornøyde, sier Berit Schjelderup.

I 2010 ble flere veier stengt på grunn av flom og jordras, og togskinnene på Saltfjellet hang i løse lufta mens bakken under forsvant. Flommen rev løs E6 over Tollåbrua. Det gikk flere sørpeskred, og fire turgåere i Vefsn omkom etter å ha blitt tatt av ras