Hopp til innhold

Flertall på Stortinget vil utrede forbud mot kryptoutvinning

Et flertall i Stortinget tvinger regjeringen til å utrede et forbud mot å utvinne kryptovaluta i Norge.

– Vi kan ikke sløse bort verdifull norsk vannkraft på kryptovaluta. Vi må bruke den kraften på utslippskutt og arbeidsplasser innenfor grønn energi, sier SVs Lars Haltbrekken til NTB.

Sammen med en uvanlig konstellasjon i Stortinget, er han med på et flertall som tvinger regjeringen til å utrede et utvinningsforbud av kryptovaluta innen statsbudsjettet i høst.

– For Høyre sitter det langt inne å forby en enkeltnæring, men i dette tilfellet mener vi det er nødvendig å utrede et forbud. Kryptoutvinning er ekstremt kraftkrevende, og vi styrer mot et kraftunderskudd. Vi har behov for kraften til andre formål, sier Høyres Nikolai Astrup.

Med på det felles forslaget er både SV, Høyre, Frp, MDG, Rødt, KrF og Pasientfokus. Sammen har de akkurat flertall med én representant.

Utvinning av kryptovaluta skjer gjennom såkalt «mining», ofte i store datasentre som bruker mye energi. I fjor skrev Dagsavisen at kryptofabrikkenes strømforbruk i Nord-Norge alene, tilsvarer nesten hele strømårsforbruket for regionen Lofoten.

I Hadsel er der et dataanlegg som utvinner slik kryptovaluta. Lokalpolitikerne der har i lengre tid ønsket dataanlegget bort fra kommunen.

Årsaken til motstanden mot datasenteret er at de mener datasenteret på Myran utenfor Stokmarknes bruker for mye strøm i forhold til verdien det skaper for lokalsamfunnet.

Kryptosenter på Myran i Stokmarknes

Fant smutthull for å stanse omstridt kryptosenter

Lokalpolitikerne i Hadsel har i lengre tid ønsket dataanlegget som utvinner kryptovaluta bort fra kommunen. Nå har de fattet et vedtak de håper skal stenge virksomheten ute.