Hopp til innhold

Flere unge søker til bondeyrket: – Bedre å tjene litt mindre og leve det livet man ønsker

– Krisetider i oljenæringen og mediebransjen gjør at flere unge søker det tradisjonelle og trygge bondeyrket. Interessen for landbruksstudier har også økt kraftig, Geir Sandmo i Norges Bondelag.

Christine

Christine Jonassen (31) fra Meløy tar over gården til faren januar 2017. Hun velger ikke bare yrket, men også livet som bonde, der hun får være sin egen sjef.

Foto: Privat

– Så lenge jeg kan betale regningene og jeg har nok til maten på bordet, så er det greit for meg. Det er bedre å tjene litt mindre og leve det livet man ønsker, enn å stå i en jobb man ikke liker, sier hun, sier bonde Christine Jonassen (31).

Den nyutdannede agronomen vet at hun må jobbe fra morgen til kveld når hun fra nyttår tar over familiegården på Engavågen i Meløy. Til tross for at hun og mannen er småbarnsforeldre, er hun ikke redd for lange dager. Det viktigste med yrket at hun blir sin egen sjef.

– Jeg bestemmer over min egen arbeidsdag, om jeg vil pløye, sage ved eller male fjøsen. Yrket er også blitt lettere med blant annet melkeroboter.

Gode jobbutsikter

Søkertallene til de forskjellige landbruksutdanningene i landet har tatt seg kraftig opp de to siste årene, og bare i år har antallet søkere innen landbruk steget med 20 prosent sammenlignet med i fjor. Noen av skolene hadde en dobling i antall søkere.

Sandmo

Geir Sandmo, organisasjonsleder i Nordland Bondelag, ser positivt på utviklingen.

Organisasjonssjef Geir Sandmo i Nordland Bondelag tror grunnen til den drastiske økningen er krisen i mange næringer.

– Det er jo bare å ta oljenæringen. Det er endringer i samfunnet som unge mennesker registrerer. Da frister mer med et tradisjonelt og tryggere yrkesvalg, sier Sandmo.

I tillegg trekker han frem at ny teknologi har revolusjonert yrket på mange måter.

Christine

Christine Jonassen har 150 kyr på gården i Meløy.

Foto: Privat

Forgubbing har i mange år preget norsk jordbruk. Dermed er det gode arbeidsutsikter for de yngre elevene som sikter seg inn på et yrke innen jordbruk.

– Vi vil ha behov for mat i framtida også. Dermed vil landbruket ha gode vekst- og rammevilkår også fremover, sier han.

Ikke jobb, men en livsstil

For Christine og samboeren i Meløy er drømmen å kunne leve av bondeyrket som en fulltidsjobb. Hun vil gi barna den samme oppveksten hun selv hadde på landet. For familien er det ikke bare et yrkesvalg, men en livsstil.

– Jeg er ikke sånn som har behov for å reise til Syden tre ganger i året. Det beste for meg er å jobbe med dyrene, også er det veldig artig å kjøre traktor, bruke forskjellig slags utstyr og styre dagen min selv. Hver dag er forskjellig, avslutter hun.

Engavågen i Steigen

I naturskjønne omgivelser på Engavågen i Meløy skal hun og samboeren ta over driften av gården.

Foto: Privat