Flere tusen uten strøm, takplater flakser og Bodø delvis isolert

Bodø er delvis isolert, strømmen er borte i deler av Lofoten og flere bygninger i Salten og Lofoten har fått skader. Og fortsatt er ikke ekstremværet «Ole» på sitt verste.

Ekstremværet «Ole» herjer i Salten og Lofoten med vindkast på opp i 50 sekundmeter i timen, og allerede melder politiet om flere materielle skader. Politiet advarer folk mot å forsøke å reparere skadene mens uværet herjer.

– Hold dere innedørs. Været tillater ikke sikring av disse på nåværende tidspunkt. Løse gjenstander som kan fly i løse luften og treffe folk, lyder oppfordringen fra politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt.

Sterkest på Leknes

Politiet i Svolvær sjekker løse taplater

Politiet i Svolvær sjekker løse taplater.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Det er Leknes i Lofoten som har hatt det sterkeste vinden så langt. Der blåste det klokk 12 sterk storm med 31 meter per sekund.

– Men det er målt vindkast på 50 meter per sekund. Det er ganske nære orkan, sier vakthavende meteorolog Trond Lien ved Vervarslinga for Nord-Norge.

– På Helligvær hadde de vindkast på 37 meter per sekund i dag tidlig. I Bodø har den sterkeste vinden så langt vært målt i morgentimene. Da var det 25 meter per sekund og vindkast på opp mot 32 meter per sekund. Men der venter man fortsatt på den sterkeste vinden. Den er ventet i løpet av de nærmeste timene, sier Lien.

Tverlandsbrua stengt

Deler av Bodø sentrum er sperret av, plater har løsnet fra veggen på et hotell og veier er stengt. Deler av taket på Coop i Moldjord har blåst av, og flere takplater er fortsatt løse.

Det er åpnet for kolonnekjøring på Tverlandsbrua, som er hovedforbindelsen inn til Bodø. Utrykningskjøretøy vil kunne passere hvis tilrådelig, at vinden løyer noe. Det er vakter på begge sider som vil vurdere passering.

I Glomfjord har flere lysledninger falt ned over veien ved Kulturhuset. Meløy energi er på stedet sammen med Yara brannvesen.

Svolvær sentrum klokka 12.30 lørdag

Slik ser det ut i Svolvær sentrum klokka 12.30 lørdag. Deler av en byggeplass er tatt av vinden.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Stengte veier og skader på bygninger

I Midtre Hålogaland melder politiet at takplater har løsnet både fra en Esso-stasjon, fra et hus og et drivhus på Leknes.

Politiet har stengt av Nybyveien i Svolvær sentrum er stengt på grunn av takplater som er tatt av vinden fra et hus.

På Leknes skal en altanen på en bolig være tatt av vinden og en campingvogn er smadret av vinden på Kleppstad i Vågan. På Valberg er et stuevindu blåst inn i bebodd bolighus.

På Bøstad nord for Leknes i Lofoten har et eldre fjøs har rast sammen. Det er ifølge politiet ikke dyr i bygningen. På Valberg øst for Leknes har et stuevindu i en bolig blåst inn.

Ole tok turbuss

En parkert turbuss er kastet flere meter av parkeringsplassen ned i fjæra i Skjeldfjord i Flakstad k

En parkert turbuss er kastet flere meter av parkeringsplassen ned i fjæra i Skjeldfjord i Flakstad.

Foto: Tommy Johansen

En parkert turbuss ble kastet flere meter av parkeringsplassen ned i fjæra i Skjeldfjord i Flakstad kommune.

– Den ser ut til å være kastet rundt 50 meter og har slått kollbøtte på veien, forteller Tommy Johansen i Flakstad.

Laster Twitter-innhold

Strømmen går

Flere steder i Lofoten er flere tusen innbyggere uten strøm.

– Strømmen kommer og går flere steder. Vi prøver nå å få en oversikt over hvor vi må gjøre noe. Vi har ikke mulighet til reperasjoner slik forholdene er nå, sier direktør Arnt Winter i Lofotkraft.

Laster Twitter-innhold

– Akkurat nå er et området nord for Borg, Valberg og sikkert noen enkeltsteder uten strøm. Situasjonen er veldig ustabil. Det er sammenslag på høyspentledninger. Folk vil oppleve blinkende lys.

I Vesterålen skal alle ha strøm foreløpig.

– Vi har ingen hendleser å melde om så langt og alle skal ha strøm foreløpig, sier direktør Halvard Pettersen i Vesterålskraft.

Akkurat nå er vinden sterkest i Salten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms, der det kan komme perioder med nordvestlig og nordlig orkan 33 meter per sekund.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Slik ser det ut i Stamsund klokka 12 lørdag.

Slik ser det ut i Stamsund klokka 12 lørdag.

Foto: Karl Olav Andreassen