Drømmen var å klappe et reinsdyr

Å oppleve minusgrader, mørketid og nordlys er blitt så populært at flere reiselivsbedrifter i Nordland går mot den beste vintersesongen noensinne.

Christine Badelt klapper en rein

Christine Badelt fra Østerrike ville ha nærkontakt med reinsdyr. Drømmen ble oppfylt hos reiselivsbedriften Inga Sami Siida i Sortland.

Foto: kari skeie / nrk

– Jeg liker vinter og jeg liker nord. Jeg har aldri vært her, men har alltid hatt lyst til å se det vakre landskapet. Og ikke minst, jeg ville møte reinsdyr.

Christine Badelt fra Wien i Østerrike får drømmen oppfylt hos reiselivsbedriften Inga Sami Siida i Sortland kommune i Vesterålen.

Hun er med i en turistgruppe som også består av tyskere og sveitsere. Til sammen rundt 25 personer. Vertskap er reindriftsutøver Laila Inga, som i 2009 begynte å tilby samiske opplevelser til turister. Denne vinteren ser ut til å slå alle rekorder.

– Det begynner å bli et luksusproblem. Vi er helt på grensa av det vi klarer. Alle vil helst komme i løpet av de harde vintermånedene fra januar til mars.

Bestillingene til Inga fra turoperatører foran denne vintersesongen, er allerede opp 20 prosent sammenliknet med fjoråret, som også var et rekordår.

– Folk ønsker seg til arktiske strøk. Vi har et ordtak som heter cold is cool og jeg tror veldig mange har lyst til å oppleve dette en gang i livet.

Laila Inga

For Laila Inga i Vesterålen er reiselivsbedriften hennes blitt like viktig som reindrifta.

Foto: Kari Skeie / nrk

Nordlyset lokker

Etter at nordlysturismen eksploderte i Tromsø-området for noen år siden, vokser nå også vinterturismen i resten av Nord-Norge.

I NordNorsk Reiseliv følger administrerende direktør, Trond Øverås, utviklinga. Han sier det ser bra ut for hele reiselivsnæringa i Nordland, men at Vesterålen, Lofoten og Ofoten øker mest.

– Det ble gjort et strategisk valg å bruke Tromsø som en spydspiss i å posisjonere nordlyset. Nå ser vi at dette spres utover flere områder av Nord-Norge, sier Øverås.

I Vesterålen er Laila Inga en av dem som nyter godt av satsinga.

– Det er så mange turister i Tromsø-området. Dermed begynner de å komme hit.

– Jeg liker kulde

Inne i reingjerdet på gården gir Laila Inga turistene fôr som de skal mate reinsdyra med. I tillegg har hun suppe av rein, joika og fortalt om samisk kultur inne i en av lavvuene.

– Som reindriftsutøver er det viktig å ha flere bein å stå på. Jeg elsker å forelle folk om kulturen min.

Vinterturisten Christine Badelt er fornøyd med besøket.

– Noen vil ha det varmt og drar til Syden. Jeg vil dra nordover. Jeg liker kulde!