Flere slutter i Redningsselskapet

For dårlige lønns- og arbeidsvilkår gjør at flere enn noen gang slutter i Redningsselskapet, og går over til bedre betalte jobber.

Illustrasjonsfoto, scanpix
Foto: Junge, Heiko

Ifølge Norsk Sjøoffisersforbund har over 20 ansatte på skøytene sluttet det siste halvannet året.

President Lars Hellandsjø i Redningsselskapet sier de ikke klarer å konkurrere med rederier som betaler mindre skatt, fordi rederiene har nettolønnsordning.

- Det er klart det er veldig vanskelig å konkurrere med supplybåtene i oljeindustrien, som er inkludert av nettolønnsordningen, sier han.

Usikker fremtid

Skipper Kjell Olav Johansen fra Sandnessjøen går i land for godt etter 38 år ombord i redningsskøyta. I dag slutter han som skipper ombord på Redningsskøyta, Skuld.

Han er ikke optimistisk med tanke på selskapets framtid. Og han frykter at Redningsselskapets tid snart er over.

- For å være helt ærlig, så tror jeg ikke at selskapet kommer til å bestå så veldig lenge, hvis det ikke blir en ny utvikling. Og det sier seg selv, greier de ikke å skaffe nye folk, så blir det ikke noe selskap. Det holder ikke med en stor administrasjon nede i Oslo, man må ha folk som vil jobbe også.

Johansen mener at administrasjonen er altfor stor og tung, han tror de kunne vært mye færre om den samme jobben, og likevel klart å gjøre det arbeidet som han mener at gjøres av altfor mange.

Varsku

Hovedtillitsvalgt for sjøoffiserene i redningsselskapet, Odd Arne Hermansen, mener selskapets ledelse ikke er flink nok til å ta vare på sine folk.

- Det er et faresignal når folk slutter som 60-åringer, og er sjeleglade for at de går i land. Det er ikke mer enn ti år siden selskapet måtte si opp 62-åringer, og da var det nesten umulig å få de på land. 

Odd Arne Hermansen håper at høstens mange møter med redningsselskapets ledelse skal gi postive resultater. Men hvis ikke det nytter, så vil han oppfordre sine medlemmer om at kraftigere tak blir tatt.