NRK Meny
Normal

Flere lytter til lokalradio etter omleggingen til DAB

Tall fra Norsk lokalradioforbund viser at lokalradioene får flere lyttere etter skiftet til digital radio, mens de store radiokanalene har fått færre.

En av kanalene som kan juble er Radio 3 i Bodø som nå har 62 prosent flere lyttere sammenlignet med i fjor. FOTO: Yasmin Hadafow

Lyttertallene til de riksdekkende kommersielle radiostasjonene går ned etter omleggingen til DAB i Nordland. Mens lokalradioene som sender via FM-nettet kan glede seg.

Likevel skriver Medier 24 skriver at tallene viser at det er ingenting som tyder på at nordlendinger hører mindre på radio. NRK-kanalene går tilbake, fra 60 prosent til 54 prosent av lytterne, P4 og Radio Norge taper noen lyttere, mens det går litt bedre med P4-gruppen og Bauer Media.

– Fantastiske nyheter

I første kvartal i år hadde Radio 3 i Bodø en ukentlig oppslutning på over 33 prosent, mot 20 prosent i samme kvartal i fjor.

– Det er fantastiske nyheter for oss, sier Tommy Novik.

Han og kollega Benjamin Solås er stemmene til en av to kanaler som er tilgjengelig på FM-radioer i Bodø.

– Mange har nok ikke skaffet seg adapter ennå og da har de ikke så mange andre valg enn å høre på oss, sier Novik.

– Lokalradioen fikk flere lyttere

I 2017 flytter de riksdekkende kanalene over til det nye radionettet, mens lokalradioene fortsetter FM-sendingene i noen år til. Og for dem som fortsatt er der de alltid har vært, har rikskanalenes flytting gitt et løft.

– Sammenlignet med første kvartal i 2016, har lokalradio doblet sin oppslutning de 13 første ukene med DAB i mediedistrikt Bodø, sier styreleder Svein Larsen i Norsk Lokalradioforbund.

Mange uten adapter

Lokalradiostasjonen i Bodø skal etter hvert også over på DAB, men enn så lenge gleder de seg over de nye og gode lyttertallene.

– Når jeg går rundt i gatene ser jeg alltid inn bilvinduene om de har DAB-adapter eller ikke. Og veldig mange biler ser ut til å høre på FM fortsatt, sier Benjamin Solås fornøyd.