Flere innvandrerkvinner voldsutsatt

Stadig flere innvandrerkvinner flykter fra menn som slår. Den registrerte volden mot kvinner med ikke-vestlig bakgrunn har økt jevnt de siste årene.

Innvandrerkvinner
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I dag avsluttes en rettssak i Mosjøen hvor en mann i 50-årene er tiltalt for grov vold mot sin kone og fire barn.

Slike saker ser vi stadig flere av, sier Wenche Karlsen i Norsk Krisesenterforbund.

- På våre medlemssentre har vi sett en økning i minoritetskvinner gjennom flere år. Per i dag er det et gjennomsnitt på rundt 50 prosent eller kanskje noe over.

Innvandrerkvinner mest utsatt

Det er en rystende historie som denne uken er blitt rullet opp i tingretten i Mosjøen.

Helgeland Arbeiderblad skriver at mannen skal ha mishandlet sin kone ved å slå henne til blods med blant annet jernstang og trestokk.

Ifølge leder Eva Monica Hestvik ved krisesenteret i Mo i Rana kan kvinner som kommer til Norge, via familiegjenforening eller giftemål være spesielt utsatt for vold.

- Det er klart at det er vanskelig å anmelde og varsle om den personen som i utgangspunktet skal være din nærmeste. Det er ikke samboeren eller mannen din du lettest melder til politiet. Du vil i det lengste håpe at det går bra.

- Viktig å fange opp

Saken i Mosjøen viser med all tydelighet at norske myndigheter har et stort arbeid foran seg når problemet skal bekjempes.

Hva gjøres egentlig for å få slutt på volden mot denne gruppen, spør vi barne- og likestillingsminister, Karita Bekkemellem.

- Det staten kan gjøre er å komme med hjelp til disse jentene. Det er viktig at de fanges opp i hjelpesystemet vårt, og at de gis hjelp når krisesituasjonen har oppstått. Da bør de tilbys bolig og etterbehandling. Det er klart at det er begrenset hva myndighetene kan gjøre i forhold til det som skjer innenfor husets fire vegger. Desto mer viktig er at vi får det opp og frem i det offentlige rom.

#?-:nbsp;