Flere hundre griser døde i brann

Flere hundre griser døde i en fjøsbrann på Fenes utenfor Bodø natt til tirsdag. En driftsbygning på 800 kvadratmeter ble totalskadd.

Brann på Fenes i Bodø

STORBRANN: Mellom 500 og 600 griser befant seg inne i fjøsen på Fenes utenfor Bodø.

Foto: Politiet i Salten

Politiet fryktet først at alle grisene i fjøset, anslagsvis mellom 500 og 600, hadde mistet livet. Men i løpet av morgenen og formiddagen ble mange reddet ut.

Politiet fikk melding fra brannvesenet klokka 03.23 om brannen på Fenes, ca. ei mil utafor Bodø sentrum. Da politiet kom dit klokka 03.35 velta det tykk røyk ut av bygninga.

– Da vi kom til stedet, var det masse svart røyk som veltet ut. Mannskapene på stedet registrerte ingen dyrelyder fra fjøset, så vi frykter jo det verste, sa operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Salten-politiet kort tid etter at nødetatene hadde kommet fram til brannstedet.

Politiet fryktet derfor allerede da at dyrene var døde.

Men etter hvert ble en del griser reddet ut, opplyser operasjonslederen til NRK.

Laster Twitter-innhold

Kaotisk

Brannmannskaper fra Bodø fikk hjelp av mannskaper utkalt fra Bodø lufthavn i slukkearbeidet. Sivilforsvaret bidro også med vannpumper. Ved 10.30-tiden var brannen under kontroll og etterslukkingen i gang.

Utfordrende slokking av brann på Fenes

UTFORDRENDE SLOKKING: Tilgang på vann er vanskelig. Men Salten Brann får hjelp av flere andre på brannstedet på Fenes.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Det er en fjøs med storfe like ved grisefjøset, men det var ingen akutt fare for at brannen skulle spre seg dit.

– Det er bedre at dyra er inne der enn ute på den kaotiske gårdsplassen, sier Bo-Nilsson.

En veterinær på stedet er likevel ikke optimistisk for oksene og kyrne.

– Disse dyrene har vært utsatt for både stress og røyk, så det er en fare for at de må nødslaktes, uttalte Bo-Nilsson.

– Starter etterforsking

Politiet har vært i kontakt med gårdbrukeren, men han er nå opptatt med å skaffe vann på stedet. Det vil bli startet etterforsking, og både gårdeier og de andre som var til stede da brannen startet vil bli avhørt.

– Utfordringen der ute er tilgang til vann, men det jobbes intenst med det og sivilforsvaret er på veg med pumpeutstyr, opplyser Bo-Nilsson.

Han sier at det også pumpes vann fra et lite tjern for å bruke det til slokking, og det kjøres tankbiler i skyttel for å tilføre vann.

Like før klokka 07.00 opplyser politiet at også Sivilforsvaret er på plass og hjelper politiet med å pumpe sjøvann opp til brannstedet.

– Tankbiler går i skytteltrafikk. Dette er voldsomt, og de har fremdeles ikke kontroll over brannen, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson til NRK.

Brann i fjøs på Fenes

Grisefjøset i brann på Fenes i Bodø

Foto: Politiet i Salten