Flere elever med adferdsproblemer

Stadig flere skoleelever får adferdsproblemer. Hjelpekontorer i fylket sliter med lange ventelister.

Illustrasjonsfoto (scanpix)
Foto: Unspecified / SCANPIX

Det viser en ringerunde som NRK har gjort til kontorene i fylket som gir pedagogisk-psykologisk hjelp til unge.

Mange av PPT-kontorene sliter med flere måneders lange ventelister.

Bare i Rana har de det siste året fått inn 300 nye skoleelever som trenger hjelp.

Listene vokser

- Vi har altfor lange ventelister, sier Nettum Hansen som er leder for PPT-kontoret i Mo i Rana.

Det kontoret, som alle andre PPT-kontorer skal hjelpe barn og unge med adferdsvansker.

Han konstaterer at listene over unge som sliter med alvorlige psykiske problemer blir lengre og lengre.

- Vi blir urolige når vi ser det. Det forteller oss også, at vi har jo egentlig ikke helt kontroll over situasjonen der ventelistene hoper seg opp, sier Hansen.

Sliter over hele fylket

PPT-lederen i Rana er ikke alene. De fleste kontorene som NRK har vært i kontakt med bekrefter at de har lange ventelister. Bare i Lofoten venter 60 skoleelever på å få hjelp.

Hos utdanningsforbundet i Nordland mener nestleder Karl Inge Borgen at vi nå ser resultatet av nedskjæringer og at klassebegrepet i skolene er borte.

Ikke overraskende

Nestleder i Utdanningsforbundet i Nordland, Karl Inge Borgen er ikke overrasket over at stadig flere skoleelever nå sliter med alvorlige adferdsvansker. Det vil si alt fra angst og depresjon til utagernde og voldelige adferd. Borgen mener vi nå ser resultatet av nedskjæringer og at klassebegrepet i skolene er borte.

- Da det ble borte, så ble vel antallet voksne i barnegruppene ble mindre. Det er større press på resultatene, større press på karakterer, og den sosiale delen på skolen er blitt mindre, sier Borgen.

Han får støtte fra PPT-lederen i Rana.

- Manglende ressurser i skolen og overarbeidete lærere gjør at sakene blir hengende i PPT-systemet altfor lenge, sier Nettum Hansen som er leder for PPT-kontoret i Mo i Rana.

Klare signal til samfunnet

Borgen mener mener kommunepolitikerene må kjenne sin besøkelsestid.

- Det er jo et signal til skolen og politikerne og samfunnet rundt oss, sier han.

Utbredt problem

Mellom 15 og 20 prosent av alle barn og unge i Norge har psykiske vansker. Med det menes angst, depresjon, adferdsforstyrrelser, søvnvansker eller andre symptomer, uten at belastningen nødvendigvis er så stor at det kan stilles en diagnose. Blant norske 15-16 åringer har hver fjerde jente og hver tiende gutt slike problemer. Disse tallene fra Nasjonalt folkehelseinstitutt bygger på undersøkelser i norske fylker.