Magnus (21) ba om hjelp - får æren for at også andre gjør det

Dobbelt så mange som før ber om hjelp for spillavhengighet. Tidligere spillavhengige Magnus Østland, vet hva de sliter med. Han er blant dem som nå får æren for at flere ber om hjelp.

Avhengig av dataspill

BLE KVITT AVHENGIGHETEN: 22 år gamle Magnus Østland fra Tjeldsund i Nordland, var en av dem som måtte be om hjelp for å bli kvitt sin avhengighet av rollespillet 'World of Warcraft'.

Foto: Mediespiller / NRK

Hjelpeorganisasjonen Spillavhengighet Norge opplevde i fjor en dobling i antallet henveldelser, og det er bekymringer rundt dataspill på nett som øker mest.

– I forhold til at det er en hundre prosent økning, vil jeg si at det er mye, sier Lill-Tove Bergmo, som er leder i Spillavhengighet Norge.

Hun tror mye av årsaken til økningen kommer av at det i løpet av fjoråret var flere oppslag om spilleavhengighet og at ungdommer selv valgte å stå fram og fortelle om misbruk av dataspill.

I november fortalte NRK om Magnus Østland (21) fra Tjeldsund som ble så avhengig av dataspillet World of Warcraft at han til slutt vurderte å ta sitt eget liv.

Mistrivdes på skolen

Hans problemer startet på ungdomsskolen og varte i flere år. Han mistrivdes på skolen og dataspillet «World of warcraft» hjalp han å flykte fra hverdagen.

På det meste spilte han 16 timer dagen og manipulerte sine nærmeste for å få spille i fred.

– Jeg husker veldig lite fra ferier. Egentlig husker jeg veldig lite fra andre aktiviteter enn spillet, fortalte 21-åringen til NRK den gang.

Livet stoppet opp for unggutten som etterhvert ble dypt deprimert av avhengigheten, som ofte medfører symptomer som søvnløshet, isolasjon, lite appetit, humørsvigninger og problemer med å løsrive seg spillet for å gjøre hverdaglige ting som å gå på toalettet.

– Det var veldig nære på å slutten. Jeg holdt nesten ikke ut lenger.

  • Se video
Video Spillavhengige

Spillavhengige

Magnus historie førte til telefonstorm

Lill-Tove Bergmo

DOBBELT SÅ STOR PÅGANG: I løpet av fjoråret økte pågangen til organisasjonen 'Spillavhengighet Norge' med 100%, forteller leder Tove Bergmo.

Foto: NRK

Etter at NRK fortalte historien om 21-åringen, mottok «Spillavhengighet Norge» en drøss med henvendelser fra personer som var bekymret for sitt eget eller andres forhold til dataspill.

I løpet av 2010 fikk organisasjonen 119 henvendelser, i 2011 var tallet 232.

– Vi har fått ungdommer som har gått ut og fortalt om sine problemer omkring rollespill. Det tror vi har bidratt til at henvendelsene rundt akkurat denne type avhengighet har økt såpass mye, sier Bergmo i den frittstående organisasjonen.

Thomas Hepsøe

SKAL BLI LETTERE Å FÅ HJELP: Thomas Hepsøe i Mediatilsynet sier at det skal bli enklere for dem som opplever spillavhengighet å få hjelp. I dag er det ingen diagnose for lidelsen.

Foto: Medietilsynet
Er ikke en egen diagnose

I dag er ikke spillavhengighet en egen diagnose, noe som i følge Bergmo fører til at rammede har problemer med å få hjelp.

– Når det ikke er noen diagnose får mange familier beskjed om at det ikke er annen hjelp å få enn fra private aktører, sier Bergmo.

Men i følge Thomas Hepsø i Medietilsynet skal det bli lettere å få hjelp.

– Det er veldig viktig å få ut informasjon om dette problemet til skoler, helsevesen og PPT-tjeneste, som sier at det foreløpig ikke er klart hvorvidt lidelsen skal diagnotiseres.

– Det kan skje en gang i framtiden, foreløpig vet vi ikke.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

World of Warcraft

WORLD OF WARCRAFT: Bekymringsmeldingene omkring denne type spill var den type henvendelser som økte mest i fjor. Magnus Østland 'World of Warcraft' 16 timer om dagen.

Foto: Mediespiller / NRK

– Måtte starte livet på nytt

For Magnus fra Tjeldsund sin del var det moren hans som oppdaget at noe var galt - til tross for at sønnen bodde borte. Det gjorde at de oppsøkte flere helseinstitusjoner og til slutt fikk hjelp til å bli kvitt problemet.

Nå har Magnus vært kvitt spilleavhengigheten i snart ett år og klarer ikke lenger å gå inn i en butikk hvor det selges dataspill.

– Jeg må lære meg å leve livet på nytt igjen. Jeg puttet livet på vent for mange år siden, og nå må jeg plutselig hoppe tilbake inn i det og starte på nytt, fortalte 21-åringen.