Hopp til innhold

Flaggene til topps på Træna

- Dette er 17. mai og julaften på samme dag, jubler leder Per Pedersen i Træna næringsforum.

Træna

TRENGER MER STRØM: Strømkapasiteten på Træna er sprengt, og det er enighet om behovet for ny sjøkabel. Spørsmålet er hvem som skal ta regningen.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Træna

FLAGGET: På rådhuset på Træna ble flagget raskt heisa.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

- Dette er akkurat dette vi har ønska oss og bedt om. Nå har vi mulighet til å utvikle Træna og folk kan bosette seg på Træna og bygge hus, sier Pedersen til NRK.

Hastemøte i Oslo

- I dag har olje- og energiministeren sagt at strømkabel til Træna skal på plass i revidert nasjonalbudsjett. Løsninga er på plass og jubelen står i taket, sier Sjelmo Nordås.

På kort varsel kalte Olje- og energidepartementet inn til møte om strømsituasjonen for øysamfunnet på Helgelandskysten.

- Dette har vært en lang kamp. Og det har ikke vært noen enkel sak. Egentlig er dette kraftselskapenes ansvar. Men så er det sånn at mange kraftselskap er små. Dermed er det vanskelig for mange å greie alle oppgavene sine, sier Sjelmo Nordås.


Fikk nyheten på sms

Modolv Sjøset, Træna

Fiskeribedriften Modolv Sjøset vurderer å flytte fra Træna.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Træna-samfunnet har behov for mer strøm, og manglende strøm har ført til at utbygging av boligfelt er utsatt og fiskeribedriften Modolv Sjøset har vurdert å flytte fra Træna. I dag jubler daglig leder Geir Sjøset.

- Jeg fikk en tekstmelding om at regjeringen spytter inn 30 millioner kroner til ny strømkabel. Resten av regninga på 20 millioner tar Lurøy og Rødøy kraftlag. Nå går flaggene til topps på Træna. Selv skrinlegger vi alle flytteplaner nå, sier Sjøset.

Nå håper han at ny-kabelen er på plass til jul.

Video nsps_upload_2009_3_25_21_11_1_1677.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Også ordfører Aina Willumsen (Ap) jubler over at kabelen kommer på plass.

- Jeg er så glad og fornøyd i dag! Endelig har vi kommet i havn med denne saken som vi har jobba med i så mange år, sier Willumsen til NRK.

- Nå har vi alle muligheter på Træna!

Flytteplaner på is

Geir Sjøset, daglig leder Modolv Sjøset

SKRINLEGGER FLYTTEPLANER: Daglig leder Geir Sjøset i Modolv Sjøset.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

- For Modolv Sjøset betyr strømkabelen at vi får muligheten for mer stabil strøm. Den blir også rimeligere når vi slipper å fyre med diesel. Vi får nå muligheten til å utvikle oss videre. Vi jobber med finansieringen av nytt fryselager, sier han.

I Oslo i dag

I dag var Træna-ordføreren, lederen i Træna næringsforum og fylkesråd Odd Eriksen i møte med Olje- og energidepartementet for å diskutere strømkabelen.

I flere år har det vært diskusjoner mellom lokale myndigheter, staten og Rødøy-Lurøy kraftlag om hvem som skal betale for en ny sjøkabel. Da regjeringens krisepakke ble lagt fram i januar, var skuffelsen stor da det heller ikke her var penger til ny strømkabel.

- Jeg kommer gjerne til Oslo igjen hvis det kommer sånne gode nyheter i løpet av turen, sier Willumsen.

Fikk penger til ny havn

Træna, strømkabel

Træna-samfunnet har behov for mer strøm, og manglende strøm har ført til at utbygging av boligfelt er utsatt.

Foto: Dan Henrik Klausen

Men da Nasjonal Transportplan for 2010-2019 ble lagt fram tidligere denne måneden, ga regjeringen 234 millioner kroner til ny fiskerihavn på Træna. Men i det lille øysamfunnet mener de at disse pengene kan kastes på havet så lenge de ikke får penger til ny strømforsyning også.

Ekstrabevilling

I dag ble det klart at regjeringen vil sikre strømforsyning til Træna i Nordland og foreslår en ekstrabevilgning på 33 millioner kroner for å få det til.
Træna har lenge hatt problemer med strømforsyningen, noe som også har vært til hinder for næringsutvikling i området. Øya er i en særstilling, siden den ligger langt fra land, men nær viktige fiskebanker, skriver Olje- og energidepartementet.

– Jeg er svært glad for at problemet med strømtilførsel til Træna endelig ser ut til å finne en løsning. Samarbeidet med kraftlaget, fylkeskommunen og kommunen har vært avgjørende, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Ap) til NTB.

Finansiering av strømkabelen skjer gjennom et spleiselag mellom staten, Nordland fylkeskommune og Rødøy-Lurøy kraftverk AS.
Riis-Johansen håper bevilgningen på sikt vil sikre bosetning og sysselsetting på Træna.