Helgelandssykehuset fjerner sykehussenger for å få budsjettet i balanse i år. Også de andre helseforetakene i Helse Nord sliter med for lite penger.
Helse Nord har nemlig stilt krav om at alle foretakene skal komme i balanse i år. Men mens Helgelandssykehuset fjerner senger for å komme i balanse, styrer de andre sykehusene mot store underskudd.
- Alvorlig
- Dette er definitivt alvorlig, sier foretaksdirektør Eivind Solheim ved Nordlandssykehuset.
- Vi kommer til å få en situasjon i løpet av høsten der vi nok en gang bryter likviditetsgrensa.
Det var i slutten av juni at Helse Nord presiserte kravet om at foretakene skal komme i økonomisk balanse i år. Fristen for å fortelle hvordan de skal greie det er satt til 15. august. Derfor har alle de foretakene styremøter denne uka.
I vedtaket fra foretaksmøtet heter det: Foretaksmøtet presiserer at resultatkrav for 2008 ligger fast, og forutsetter at "helseforetakets navn" tar nødvendige grep for å realisere dette i samsvar med tidligere gitte føringer samt presiseringer i dette foretaksmøtet.
Administrerende direktør Lars Vorland i Helse Nord vil ikke kommentere denne saken nå.
Kun Helgelandssykehuset gjør jobben
I Nordland er det bare Helgelandssykehuset som gjør det de er pålagt. Ved å fjerne opptil 40 senger, flest på Mo og i Sandnessjøen, skal de greie balansekravet.
- Det kan forsvares ut i fra at den medisinske behandlinga oftere blir gjenomført som dagbehandling. Det gir ei mer kostnadseffektiv drift. I tillegg er det bedre for pasienten, sier foretaksdirektør Jan Erik Furunes ved Helgelandssykehuset.
Flere hundre millioner i minus
Ved UNN, som sykehuset i Narvik er en del av, styrer de mot 150 millioner i underskudd i år, og der skal ei omlegging av hele driften gi balanse til neste år.
For Nordlandssykehuset, som omfatter Bodø, Stokmarkens og Lofoten, går det mot vel 100 millioner i underskudd.
- Vi klarer ikke å gå i balanse i år, sier foretaksdirektør Eivind Solheim ved Nordlandssykehuset.
- Har dere gjort jobben deres?
- Det har vi ikke. Vi må bruke høsten til å få ned kostnadene.