Fiskespisingen stuper ytterligere: – Fjern momsen på all sjømat

Denne uka kom nyheten om at nordmenns appetitt på fisk og sjømat fortsetter å synke. – Nå bør regjeringen følge opp med å fjerne momsen på fisk, krever sjømatbransjen.

Familien Nymoen i Bodø spiser fisk

SPISER MINDRE FISK: I løpet av de ti siste årene har nordmenns inntak av fisk gått ned med hele seks kilo. Det er særlig de unge som velger bort fisk.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

For to år siden satte norske myndigheter seg et hårete mål. Innen 2021 skal forbruket vårt av fisk og sjømat opp 20 prosent.

Det kommer til å bli en tøff jobb.

Denne uka la Helsedirektoratet fram rapporten Utviklingen i norsk kosthold.

Tallene viser nok en gang at forbruket går i feil retning. Fra 2016 til 2017 var nedgangen i forbruket av fisk 10 prosent.

Fra 2017 til 2018 var fallet på ytterligere to prosent

– Vi en stor oppgave foran oss i å snu utviklingen på fisk, sa Linda Granlund i Helsedirektoratet til NRK tidligere denne uka.

– Reduser momsen på fisk

Robert Eriksson i Norske Sjømatbedrifters Landsforening

Administrerende direktør, Robert Eriksson i Sjømatbedriftene vil ha lavere moms på fisk og sjømat.

Foto: Kjell Peder Gyldenskog

Men det behøver ikke være så vanskelig, mener sjømatbransjen selv.

Toppsjef Robert Eriksson i Sjømatbedriftene tror nordmenn avskrekkes av prislappen på fisk.

Sjømatbransjen i Norge mottar ikke subsidier fra staten, mens landbruket mottar store subsidier.

Det gjør at nordmenn spiser mindre dyr fisk og mer billig kjøtt, mener han.

– Pris har betydning for hva folk velger å spise. Vi bør ha mer «fair play» i kjøledisken. Med tanke på at vi er en subsidiefri næring bør momsen ned. Alternativet vil være en langt vanskeligere nøtt å knekke, nemlig å redusere subsidiene på rødt kjøtt.

Selv om han har vært Frp-statsråd i Erna Solbergs regjering, har ikke Eriksson klart å overtale sine tidligere regjeringskolleger om at moms-kutt er veien å gå.

– Vi kan bevise at det vi sier er riktig. Da momsen ble redusert på frukt og grønt gikk forbruket opp.

fiskekaker, fiskepinner, bearbeidet fiskemat

Norge serverer verden med 37 millioner måltid hver dag med norsk sjømat. Men konsumet i Norge går ned.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Et annet eksempel er stuntet til butikkjeden Kiwi testet ut tidligere i år. De kuttet prisen på all fisk tilsvarende momsen på 15 prosent.

– Omsetningen nøkte med 50 prosent. Det viser at det nytter. Regjeringen bør følge opp med å fjerne momsen på fisk.

– En fiasko

Det var i 2017 at regjeringen gikk høyt på banen og sa de ville øke forbruket av fisk hos nordmenn med 20 prosent på fem år.

Gjennom en lang rekke tiltak, blant annet informasjonskampanjer rettet mot barn og unge i skolen, skulle få løftet forbruket av fisk markant.

Eriksson har tidligere uttalt at tiltakene som ble iverksatt er en fiasko.

– Nordmenns fiskespising har hatt en nedadgående trend siden 2013, her trenger vi kraftigere lut, sier han.

Fiskeriministeren: – Må snu trenden

Det årlige skreifisket starter i januar og varer til april

2019 har vært et fantastisk år for norsk sjømat, hvor de fleste piler har pekt rett opp. Men så godt som all fisk selges rett ut av landet, og selv spiser vi stadig mindre fisk.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) sier regjeringen jobber for å få folk til å spise mer sjømat.

– Norge har verdens beste sjømat, men likevel ser vi at mange dropper fisk. Det er en trend vi må snu.

Av tiltak regjeringen jobber med nevner Nesvik at regjeringen har gitt støtte til kokkekurs for barn, kokkemesterskap for ungdom, idrettsarrangementer som setter sjømat på menyen.

Harald T. Nesvik

Fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) tror det er mange årsaker til at forbruket går ned. – Det handler om tilgjengelighet, pris, og utvalg. Det er også en generasjonseffekt, sier han.

Foto: Morten Andersen / NRK

Men om moms-kutt er veien å gå, vil han ikke mene noe om.

– Spørsmål om skatter og avgifter overlater jeg til finansministeren.

– Momsen viktig for velferdsstaten

Men i Finansdepartementet står momskutt på sjømat på agendaen.

Ifølge statssekretær Jørgen Næsje (Frp) er momsen den største inntektskilden i statsbudsjettet.

Statssekretær Jørgen Næsje ( FrP)

Statssekretær Jørgen Næsje ( Frp) vil ikke redusere moms på fisk og sjømat.

Foto: Rune Kongsro / Finansdepartementet

– Formålet med momsen er nettopp å finansiere velferdsstaten. Skal vi begynne å forsøksvis styre folks kosthold gjennom momsen risikerer vi å undergrave avgiften som inntektskilde, sier han til NRK.

Næsje registrerer at kostholdsrådene svinger i mange retninger for tiden.

– Vi bør kanskje spise mer fisk. Men på nyhetene nylig hørte vi at vi bør spise mer sau på grunn av matsvinn. Hvilket formål skal man styre etter?

Hvis det utelukkende skal være sunnhet burde mer enn fisk ha lav sats, ifølge Næsje.

– Grønnsaker bør kanskje ha litt høyere sats enn frukt som inneholder mye sukker? Og hva med hvitt kjøtt og rødt kjøtt?

Han nevner også bearbeidet fisk, som fish & chips eller sursild i lake, som kanskje ikke er fullt så sunt.

– Nei, la momsen være. Bruk den til å finansiere velferdsstaten, og driv heller informasjonsarbeid for å få oss til å spise sunnere, sier Næsje.