NRK Meny
Normal

Fiskerne fortsatt like kritisk

Seismikkrapporten fra Vesterålen gjør ikke inntrykk på fiskerne. De er like lite glad i seismikk som før.

Rådgiver Elling Lorentsen (t.v.) i Norges Fiskarlag og formann Tom Tobiassen i Nordland Fylkes Fiska

IKKE OVERBEVIST: Rådgiver Elling Lorentsen (t.v.) i Norges Fiskarlag og formann Tom Tobiassen i Nordland Fylkes Fiskarlag lar seg ikke påvirke av seismikkrapporten fra Vesterålen. Norges Fiskarlag mener fortsatt at seismikk og fiskeri ikke går godt sammen.

Foto: Erik Veigård / Scanpix

Flere fiskere og representanter fra fiskerorganisasjonene var til stede da Oljedirektoratet la fram Havforskningsinstituttets seismikkrapport i Bodø tirsdag. Rapporten viser ifølge Havforskningsinstituttet at seismikkskytingen på Nordland VII-feltet sommeren 2009 hadde liten effekt både på fisken og på fiskeriene i området.

Skremmeeffekt

Flere av fiskerne som var til stede bet seg mer merke i en av de andre konklusjonene i rapporten.

– Rapporten bekrefter at det er en skremmeeffekt. Fisken blir skremt av seismikken og endrer atferd. Seien begynte å trekke seg ut av området, sier rådgiver Elling Lorentsen i Norges Fiskarlag til NTB.

Han understreker at fiskerne har registrert det samme, både i 2007 og 2008 da det også var seismikkaktivitet utenfor Vesterålen, men at det har vært vanskelig å få gehør for observasjonene.

Åpenbare svakheter

Tom Tobiassen, leder i Nordland Fylkes Fiskarlag, synes rapporten fra Havforskningsinstituttet har åpenbare svakheter.

– Det er mye uklarhet rundt seien. Seien er den kommersielt viktigste arten om sommeren i Vesterålen, og uvissheten rundt hva den foretok seg da seismikken begynte, er beklagelig, sier han.

Både Tobiassen og Lorentsen understreker at fiskernes synspunkt fortsatt er at olje og fisk, eller seismikk og fisk, ikke går godt sammen.

Ikke allmenngyldig

– Som Havforskningsinstituttet selv sier er konklusjonene i rapporten ikke allmenngyldige. De gjelder for området som ble undersøkt der og da. Det er all grunn til å tro at seismikk i forbindelse med blokkutløsning her eller der vil være annerledes og ha en helt annen skremmeeffekt, sier Tom Tobiassen.

Han sier at Norges Fiskarlags holdning er nei til seismikk. Hvis de blir politisk overkjørt i saken vil de kreve klare kjøreregler for hvordan seismikken skal utføres, og eventuelt også kreve kompensasjon.

Havforskningsinstituttets seismikkundersøkelse

Her fra Havforskningsinstituttets tokt utenfor Vesterålen i fjor sommer.

Foto: Kjartan Mæstad, Havforskningsinstituttet

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.