Hopp til innhold

Fortvilte fiskere ber om kongelig hjelp

Torskeprisene stuper og fiskerne frykter økonomiske problemer. Nå ber de om hjelp fra kongehuset.

Fiskebåt med Lofotveggen i bakgrunnen

Prisen på torsk til fiskerne har gått dramatisk ned i år, og lagret av usolgt saltfisk til kriserammede kunder i Sør-Europa, vokser.

Foto: Hvaal, Morten / SCANPIX

Prisen på torsk til fiskerne har gått dramatisk ned i år, og lagret av usolgt saltfisk til kriserammede kunder i Sør-Europa, vokser.

Einar Helge Meløysund, leder i Nordland fylkes fiskarlag

– Den sterke nedgangen i prisene den siste tiden, gjør at jeg tror noen torskeavhengige fiskere får økonomisk trøbbel, sier Einar Helge Meløysund.

Foto: Øystein Nygård / NRK
Kronprinsesse Mette-Marit taler til aidsmøte i Toronto

Fiskerne håper Mette-Marit og de andre kongelige kan spre ordet om den norske torsken.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Professor Tor Korneliussen

Tor Korneliussen tror ikke på mirakler fra de kongelige.

Foto: Knut Eirik Olsen

Nå frykter lederen for nordlandsfiskerne at mange av hans medlemmer får økonomiske problemer neste år.

– Det blir ikke aktuelt å godta en lavere fiskepris enn den vi fikk for to dager siden, sier leder Einar Helge Meløysund i Nordland Fylkes Fiskarlag.

Spår økonomisk trøbbel

Tirsdag fikk han den tunge nyheten om at minsteprisen for torsk ut året ble satt ned til rekordlave 13,5 kroner kiloet. Det er ned to kroner fra nivået i januar. I dag er fiskeprisen et hovedtema når årsmøtet starter.

– Jeg tror det blir et bra marked for torsken også neste år, men den sterke nedgangen i prisene den siste tiden, gjør at jeg tror noen torskeavhengige fiskere får økonomisk trøbbel, sier Meløysund.

Det er kjent at mange fiskere har satt seg i milliongjeld for å kjøpe fiskekvoter. Disse fiskerne har lagt inn en høyere fiskepris i sine nedbetalingsplaner for banklånet.

Det paradoksale er at mens fiskerne har bidratt til å øke torskebestanden slik at de neste år kan fiske 25 prosent mer enn i år, kan det bli enda vanskeligere å selge fisken.

Vil ha kongelig hjelp

Derfor håper Meløysund at kongehuset på sine reiser rundt i verden kan være med å bygge nye markeder.

– Vi kan ikke være så ensidig avhengig av det spanske og portugisiske markedet som vi er nå. Vi må finne nye markeder for torsken, som vi har klart med silda, og da trenger vi drahjelp fra kongehuset og våre ministre. Vi har brukt kongehuset før, og vi kan bruke dem nå, sier Meløysund.

Skeptisk til kongelig effekt

Men ideen om å omskolere kongefamilien til å bli fiskeeksportører, får ikke professor Tor Korneliussen ved Handelshøyskolen i Bodø til å hoppe i taket.

– Det tar lang tid å endre matvanene til folk. Å bygge marked er en tung prosess som krever grundig planlegging og tung gjennomføring. En kongelig reise sammen med fiskeeksportører til nye land er bra, men det er ikke nok i det lange løp, sier Korneliussen.

Video 79d8f10c-34b1-44f1-bd19-607d554c8471.jpg