Fiskerne bekymret for sikkerheten: – Kan ikke leve med dagens helikopterløsning

Norske fiskere mener søndagens redningsaksjon, hvor en person ble berget av et NH90-helikopter, viser viktigheten av å få en permanent løsning på plass. Og det raskt.

Lederen i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen

Leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen, mener behovet for NH90-helikoptrene er stort.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Da Hovedredningssentralen Nord-Norge fikk melding om at en sjark med en fisker om bord var savnet ved Nord-Fugløya i Troms, var NH90-helikopteret på kystvaktskipet «Andenes» blant dem som ble sendt til området.

Ved hjelp av nattbriller fant mannskapet fiskeren i sjøen, fikk heist ham opp og gitt ham livreddende førstehjelp.

Men fremtidens beredskap til sjøs er usikker, for forsvarssjefen har anbefalt at alle de nye NH90-helikoptrene plasseres på forsvarets fregatter.

Nå krever fiskernes leder at det kommer en løsning på plass.

– Aksjonen viser at det er utrolig viktig med en helikopterløsning for kystvakten og kystvaktfartøyene. Det har vi gitt tydelig til kjenne overfor både justisdepartementet og forsvarsdepartementet.

– Vi må ha en tilfredsstillende løsning og det at kystvakten ikke har en helikopterløsning kan ikke vi leve med, sier leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen.

Krever svar

Åtte av de 14 helikoptrene var tenkt å erstatte kystvaktens Lynx-helikoptre, som allerede er tatt ut av drift.

Ingebrigtsen skal i begynnelsen av mars i møte med forsvarsdepartementet om saken. Der krever han tydelige svar.

– Det må finnes løsninger, enten det er å leie inn annen kapasitet eller vurdere andre typer tiltak. Det regner vi med og det er påkrevd at vi får tilbakemelding fra departementet, forsvarsministeren og forsvarssjefen på hvordan de skal løse dette.

Et NH90 helikopter fra Kystvakten i lufta over Oslofjorden under flyoppvisningen som markerte at det

Et NH90-helikopter i lufta under en flyoppvisning for noen år siden.

Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

– Kystvakta har høy prioritering

Forsvarssjefen har anbefalt at NH90-helikoptrene skal prioriteres til fregattene. Ifølge forsvarsminister Frank Bakke-Jensen betyr ikke dette at kystvakta skal seile uten helikopter.

– Vi skal gå gjennom hele Forsvarets behov for helikopterkapasitet, og jeg prioriterer å finne løsninger for Kystvakta svært høyt, sier Bakke-Jensen.

I 2016 ble det klart at regjeringen fremskynder byggingen av tre helikopterbærende kystvaktskip. Kontraktene er på om lag seks milliarder til sammen, rundt to milliarder per skip.

Frank Bakke-Jensen på sitt første Brusselbesøk som EU-og EØS-minister

Frank Bakke-Jensen er klar på at Kystvakta er viktig for Norge.

Foto: Lorenze Vicencio / NRK

– De tre nye helikopterbærende fartøyene skal erstatte den aldrende Nordkapp-klassen, sier forsvarsministeren.

Bakke-Jensen forteller videre at Kystvakta gjør en viktig jobb når det kommer til overvåkning og kontroll av områder der det foregår fangst og fiske.

– Derfor skal vi finne løsninger, sier han.

Viktig del av beredskapen

I går gikk både fartøysjefen på NH90-helikoptrene og overlege Mads Gilbert ved UNN ut og understreket viktigheten av helikopterberedskap på kystvaktskipene.

Mads Gilbert

Mads Gilbert mener beredskapen som helikoptrene tilbyr er viktig for en kystnasjon.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Vi mener Kystvaktas beredskap er en særdeles viktig del av den sivile beredskapen for kystbefolkningen. Og skal vi kalle oss en kystnasjon må vi ha råd til det.

– Skal vi oppfylle alle lovnadene om maritim produksjon og mer fiskeri, må vi ha penger til en oppegående og påregnelig beredskap med disse helikoptrene, sier Mads Gilbert.

Han forteller videre at pasienten som ble reddet på søndag, ble levert til sykehuset med førsteklasses akuttmedisinsk behandling.

– Dette var det ypperste av maritim beredskap vi kan få. Det må vi få på permanent basis, sier Gilbert

Dette sa forsvarsministeren da han deltok på Dagsrevyen.