Hopp til innhold

Fiskeriministeren: – Det er ikke en eneste sky på himmelen

Den norske sjømateksporten går så det suser. – Alt tyder på at vi skal vokse videre. Disse ambisjonen deler vi med næringa. Jeg ser overhodet ingen faresignaler der ute, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Per Sandberg besøker et lakseslakteri i Iran

– Jeg ser ingen grunn til at fiskerinæringene ikke skal bli den ledende norske næringen i framtiden. Men vi må ikke lene oss bakover. Vi må jobbe videre med de markedene vi er inne i, styrke disse og finne nye markeder, sier fiskeriminister Per Sandberg. Her besøker han et fiskefordelingsanlegg i utkanten av Teheran sist uke.

Foto: Fiskeridepartementet

Norge har hittil i år solgt 120.000 tonn mindre fisk til utlandet, sammenlignet med i fjor. Likevel kan sjømatnæringa vise til rekordresultat rekordhøye 65 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal.

Fiskeriminister Per Sandberg mener det ikke er overraskende at norsk sjømateksport går så bra som nå. Han tror det ligger an til at den samlede fiskenæringen vil nå 90 milliarder kroner i år. 2015 endte på 74,5 milliarder kroner, som var åtte prosent opp fra 2014.

Sushi

Økt forbruk av sushi verden over, er en av årsakene til at eksporten av norsk laks øker.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Jeg har vært fiskeriminister i ti måneder nå, og det har vært eneste lang opptur. Langs kysten etableres det nye mottak og det bygges ny industri. Det gjenspeiler at optimismen rår, og vi er i ferd med å få en bedre lønnsomhet der ute, sier han til NRK.

Årsaken til eksportrekorden er en kombinasjon av gunstig valutasituasjon og stor etterspørsel fra hele verden.

– Vi er i en situasjon hvor vi ikke greier å produsere nok sjømat, hverken fra fiskeri eller havbruk. Markedene skriker etter norsk sjømat.

Ingen skyer på himmelen

Ifølge fiskeriministeren er det ikke et eneste skjær i sjøen for norsk sjømateksport. Sandberg tror fiskerinæringen skal doble omsetningen til 200 milliarder kroner på fem år.

– Alt tyder på at vi skal vokse videre. Disse ambisjonen deler vi med næringa. Jeg ser overhodet ingen faresignaler der ute, foruten kanskje at lakseprisen blir for høy for noen markeder.

Nytt vekstregime

Fiskeriminister Per sandberg besøker et fiskemarked i Teheran.

Fiskeriminister Per Sandberg besøker et fiskemarked i Teheran.

Foto: Fiskeridepartementet

Sandbergs uttalelser kommer bare en uke etter at norsk oppdrettsnæring slaktet regjeringens nye vekstregime, som blant annet peker på at forekomsten av lakselus skal bestemme om bedriftene tillates økt produksjon, uendret eller redusert produksjon.

Fiskeriministeren langet ut mot Sjømat Norge, som krevde at forslaget bør trekkes i sin helhet.

– De de tar ikke lusa på alvor i det hele tatt, uttalte han til NRK.

I dag understreker han at det nye vekstregimet for oppdrettsnæringa skal innføres i 2017.

– Vi har tilbudt næringen å øke biomassen utover høsten og vinteren, samt en fem prosents vekst fra 1. desember. Men da må kravene som Stortinget har satt oppfylles, sier Per Sandberg.

– Skremmende

Fagsjef Erik Sterud Norske Lakseelver savner større fokus på negative effekter av lakselus og rømt oppdrettslaks i diskusjonen om veksten i oppdrettsnæringen.

– Dersom havbruk og fiskeri skal bli den nye oljen i Norge, er det tvert imot mange faresignaler. Sandberg vet utmerket godt at en vekst på tre prosent i året ikke er mulig. Oppdrettsnæringen greier ikke å få bukt med lakselusa. Ifølge Havforskningsinstituttet og Mattilsynet har 2016 har bydd på mer lakselus enn tidligere år. Da er det skremmende at man snakker om vekst, sier Erik Sterud.