Fiskeriministeren måtte legge om programmet: – Det var en voldsom eksplosjon

Per Sandberg var på tur til Lovund, da en ståltank eksploderte i nærheten av et av områdene han hadde planer om å besøke. – En guds lykke at det gikk bra, sier han.

Video fra området.

Per Sandberg avbildet under besøk på Lovund i dag (innfelt). Ikke lenge før han ankom øya, gikk en stor ståltank i lufta. VIDEO: Tormod Johansen Ellefsen.

Sandberg på Lovund i dag

Fra besøket på Lovund i dag. Sandberg kan smile lettet over at ingen ble skadet. Her sammen med ledelsen i Nova Sea.

Foto: NÆRINGS- OG FISKERIDEPARTEMENTET

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) er på Helgeland i dag, for å møte ulike gründere og næringsaktører. På tur til Lovund kom beskjeden om at topplokket til en 4.000 kubikk stor ståltank hadde eksplodert.

– Jeg fikk beskjeden da vi satt i helikopter på tur fra Bodø. Helikopteret ble omdirigert, og vi måtte lande et annet sted på øya, sier Sandberg på telefon til NRK.

Han beskriver det som en «guds lykke at det gikk bra».

– Det var en voldsom eksplosjon. Heldigvis ble ingen skadet.

– Hva tenker du om eksplosjonen?

– Man ser at man må ha kontroll på produksjonen. Nå har man imidlertid ikke funnet noe årsakssammenheng enda. Men det har vært en eksplosjon her tidligere også.

Mister noe av omvisninga

Sandberg på besøk på Lovund i dag

Sandberg (med ryggen til) på besøk på Lovund i dag. Her i samtale med Aino Olaussen, som har lederposisjon i Nova Sea.

Foto: NÆRINGS- OG FISKERIDEPARTEMENTET

Sandberg har blitt fortalt at man her hadde målt gassmengde i tanken en time før eksplosjonen.

– Det er trolig snakk om en gassutvikling på en eller annen måte. Det man spekulerer i, er hvorvidt noen ventiler hadde jukset. For å unngå at slikt skjer, må man drive kvalitetssikring og skifte utstyr. Sørge for å ha kontroll.

Sandberg måtte avlyse sitt planlagte besøk til en fiskeribedrift etter eksplosjonen, skriver NTB. Sandberg bekrefter overfor NRK at de mister noe av den planlagte omvisninga.

– Det er opprettet 300 meter sikkerhetsmargin rundt området, så jeg mister litt av omvisninga på industriområdet her, sier han, og legger til at han og reisefølget har fått god informasjon underveis.

Flere vinduer ble blåst inn i nærliggende bygg

Flere vinduer ble blåst inn i nærliggende bygg.

Foto: Tormod Johansen Ellefsen

Skader for millioner

Eksplosjonen skjedde hos industribedriften Aquarius. Eksplosjonen førte til at en mindre lekkasje av ammoniakk på stedet. Rundt klokken 12.30 tirsdag kunne politiet informere om at situasjonen var under kontroll.

Eksplosjon i ståltank på lovund i Lurøy

Politi og helsepersonell på stedet etter eksplosjonen. En sildoljetank eksploderte i 9.30-tida ved Naustholmen på Lovund i Lurøy. Da det begynte å lekke ut ammoniakk, ble naboene evakuert.

Foto: 03030-tipser

– Det er mer enn bare noen knuste ruter. Det har gått hardt ut over byggene i nærheten, og det dreier seg om skader for millioner, sier operasjonsleder Vegard Helgesen Riseth i Nordland politidistrikt til NTB.

Det er ingen eneboliger i området, men brannvesenet opprettet en sikkerhetssone på 300 meter rundt området like øst for selve tettstedet Lovund etter hendelsen.

Plassjef Per-Olav Fjellgaard ved Aquarius sier til Rana Blad at det var topplokket til en tank med ensilasje (se faktaboks) som gikk i lufta.

– Vi vet derimot ikke hvorfor det skjedde. Så langt vi vet har det ikke lekket ut noe ensilasje fra den ødelagte tanken, sier Fjellgaard til avisa.