Fiskeriene må omstilles

Krisen i torskenæringen har allerede sendt deler av fiskerinæringen i Nordland inn i omstillingsprosesser, og nå er det på tide å se på utfordringene i Lofoten og Vesterålen på samme måte som førte til de omfattende omstillingene i Sør-Varanger og Rana.

Torsk

TORSK: Det er fisk i havet, men markedet svikter.

Foto: Rebecca Nedregotten Strand / NRK

- På mange måter har vi nå en helt klassisk situasjon der vi har alle symptomer på at det er omstillinger, men summen sier at det ikke fungerer, mener første amanuensis Erlend Bullvåg ved Handelshøgskolen i Bodø.

Har ikke råd til å kjøpe

Bullvåg mener den markedskrisen næringa opplevde i vinter, og de etterfølgende redningspakkene er et sterkt symptom på at mye er fundamentalt feil i fiskeriene. I stedet for å gi lån til fiskekjøpere, bør en se på krisa i torskefiskeriene på en mer helhetlig måte.

Erlend Bullvåg

KRISE: Fiskeriene må omstille seg mener Erlend Bullvåg.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

- I alle slike omstillingssituasjoner så er det naturlig at storsamfunnet går inn for å hjelpe til. Da gir man hjelp gjennom å finansiere og støtte med kompetanse, kjører brede omstillingsprosesser.

Og hel konkret ser Bullvåg for seg at fiskerne under vinterens Lofotfiske kommer til å oppleve at fiskeindustriene ikke vil kjøpe torsken.

- Har man ikke inntekt og midler så kan man jo ikke betale for fisken.

Markedskrisa for torsk har fått fylkesordfører i Nordland, Mariette Korsrud, til å invitere det meste som betyr noe i norsk hvitfisknæring til Fylkestinget tirsdag. Årsaken er at torsken er så viktig for hele Nordland.

Mariette Korsrud, fylkesordfører Nordland (Ap)

FYLKESORDFØRER: Krisa i hvitfisknæringa blir tema på Fylkestinget denne uka.

Foto: Astri Husø / NRK

- Det er klart at vi hadde ei krise på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet, det var ei ressurskrise. Det man ser tegninga av nå er ei markedskrise. Det er nesten verre, sier Mariette Korsrud.