– Dette er sjokkerende og trist at den døde hvalen havnet i fjæra, sier hvalforsker Heike Vester.
Det var 30. juli at en hval viklet seg inn i fiskeredskap i Nappstraumen i Lofoten.
Det var en voksen knølhval på opptil 19 meter, og med en anslått kroppsvekt på mellom 25–30 tonn.
Verken politi, brannvesen eller Kystverket kunne hjelpe hvalen, og Fiskeridirektoratet ble kontaktet.
Fikk ikke hjelp
Fiskeridirektoratet sa først at de trengte tid til å svare ut forespørselen. Til slutt sendte de en e-post hvor de sier at de skulle forsøke å hjelpe hvalen dagen etter.
– Det innebærer stor risiko for personell og gjennomføre disse operasjonene, og vi setter alltid sikkerheten til personellet først, deretter dyrevelferd, uttalte Rolf Harald Jensen, leder for Sjøtjenesten.
I samarbeid med Kystvaktfartøyet «KV Jarl» og personell fra «KV Heimdal» startet onsdag operasjonen for å frigjøre hvalen.
Hvalen ble frigjort onsdag ettermiddag. I etterkant ble den holdt under oppsikt for å se om den ville klare seg. I den forbindelse ble det observert at hvalen hadde lite mobilitet.
Veterinær ble kontaktet, og vurderte situasjonen gjennom bilder og video, og kom frem til at lidelser og skader var av et slikt omfang at det var lite sannsynlig at den ville klare seg. Etter frigjøringen var hvalen i så dårlig forfatning at den ble besluttet avlivet.
Det ble derfor besluttet avliving, som ble gjennomført klokka 22.50 den 31. juli.
Observert i fjæra
Deretter ble den døde knølhvalen slept til havs. Men tydeligvis ikke langt nok.
Christian Engelke var på tur med samboeren og deres tre barn i Unstad i Lofoten dro for å se på hvalen etter å ha lest om den i Lofotposten.
– Jeg jobber som hvalsafariguide er jeg svært opptatt av hvaler og synes det var en tragedie at hvalen måtte bøte med livet på denne måten.
– Vi ønsker å oppdra våre barn med respekt for dyreliv og da var det både trist og fascinerende å se på denne helt intakte knølhvalen. Faktisk var det ene øyet også intakt, forteller han.
Forsker: – Trist og respektløst
Heike Vester, biolog og hvalforsker ved Ocean Sounds blir svært overrasket når hun hører at hvalen fløt i land på ei strand i Unstad, som er et kjent surfeparadis i Lofoten.
– Hvis man avliver en hval, må den fraktes langt til havs og synkes ned. På meg virker det ikke som at denne aksjonen er gjennomført på en profesjonell måte. Dette er trist og respektløst overfor dyret, mener Vester.
Og legger til:
– Denne saken viser hvor farlig spesielt fiskegarn er for dyrelivet. Vi må handtere dette på en bedre mate.
– Havstrøm og vind styrer ikke vi
Rolf Harald Jensen, som leder for Sjøtjenesten i Fiskeridirektoratet, er kjent med at hvalen havnet i fjæra på Unstad.
– Vi er på saken, og er i dialog med både Kystvakten og Vestvågøy kommune.
Nå skal hvalkadaveret på ny slepes til havs. Men når det blir er høyst usikkert.
– Det blir når Kystvakten har kapasitet, tid og fartøy i området. Målet er å fjerne den før den begynner å gå i oppløsning. Når det er sagt utgjør den ingen umiddelbar fare der den ligger.
– Har Kystvakten slept hvalen langt nok ut?
– Havstrøm og vind og avdrift styrer ikke vi. Det gjør Vårherre, sånn er det. Og så har den døde hvalen beklageligvis drevet i fjæra igjen.