Hopp til innhold

Fiskere sikrer oljeleting i nord

Velvilje fra fiskerne i Vesterålen sikrer at det blir leting etter olje og gass på Nordlandskysten også i år.

BOS Atlantic

Seismikkskipet BOS Atlantic.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Rundt 100 fiskere har nemlig sagt ja til å holde seg unna havområdene mens undersøkelsene av havbunnen foregår - mot betaling fra Oljedirektoratet.

Disse fiskerne har skrevet under på en såkalt frikjøpsavtalen. Den innebærer at fiskerne får betaling for å holde seg unna områder mens seismikk-skytingen pågår.

Direktoratet opprettet frikjøpsordningen etter at seismikkskytingen i fjor ble så omstridt, både under og etter skytingen.

Uten en slik avtale hadde ikke det blitt noe av undersøkelsene, sier pressekontakt i Oljedirektoratet, Eldbjørg Vaage Melberg.

- Da vi var i det aktuelle området i Vesterålen i fjor var det umulig for oss å komme til. Det stod masse faste fiskebruk der i form av garn og liner. Hvis det samme hadde skjedd i år og vi ikke hadde inngått slike frikjøpsavtaler, ville det blitt veldig vanskelig for oss å gjøre jobben, sier Vaage Melberg.

- Kan man da si at det er takket være fiskerne i Vesterålen at det i det hele tatt blir seismikkskyting i år?

- Du kan gjerne si det på den måten, svarer Vaage Melberg.

Minst 13 mill. til fiskere

Dermed har fartøyet Geo Pacific fått grønt lys til å starte innsamling av seismiske data i Vesterålen fra og med kommende mandag.

Stortinget bevilget sist høst 200 millioner kroner til Oljedirektoratets datainnsamling sommeren 2009. Av dette beløpet går mellom 13 og 15 millioner kroner til frikjøp av fiskere.

Men selv om rundt 100 fiskere nå tar i mot betaling for å ikke forstyrre seismikkskytingen, så er ikke daglig leder Håvard Jacobsen i Norges Kystfiskarlag overbevist om at Oljedirektoratet vil lykkes.

- Det er mange fiskere som ikke har skrevet under avtalen eller fått tilbud om den. De er alle i sin fulle rett til å fiske slik de har planlagt. Derfor er det for tidlig å si om Oljedirektoratet får gjennomført arbeidet sitt, sier Jacobsen.

Håvard Jacobsen

Daglig leder Håvard Jacobsen i Norges Kystfiskarlag

Foto: John Inge Johansen / NRK
Kan bli siste seismikk-sommer

Nestleder Ola Elvevold i Natur og ungdom mener det som skjer nå er et glimrende eksempel på at en sameksistens mellom olje og fiske ikke vil fungere.

- Fiskerne må jo holde seg unna for at direktoratet skal få til å lete, sier Elvevold.

Senere i sommer skal Ocean Explorer skyte seismikk utenfor Senja i Troms. Går alt som planlagt blir dette den siste sommeren med seismikkskyting utenfor Nordland og Troms for denne gang.