NRK Meny
Normal

Fisker ulovlig med garn

Stadig mer utspekulerte metoder blant turistfiskerne langs kysten.

Turistfiskere

GARN: Turistfiskere observert på Nordmøre fisker ulovlig med garn

Foto: Lars Hopmark

- Vi har nå ute på høring en endring av lovverket som vil gjøre det enklere å straffe turistfiskere som ikke følger regelverket, sier ekspedisjonssjef Johán H. Williams i Fiskeridepartementet.

Stadig frekkere turister

Fiskeribladet Fiskaren skrev idag at det blir stadig mer utspekulerte metoder blant turistfiskerne langs kysten. Dette vekker sterke reaksjoner blant fiskere.

- Kontrollen er så dårlig at turistfiskerne tror de kan gjøre som de vil, sier leder i Norges Fiskarlag Reidar Nilsen.

To tysktalende turistfiskere på Nordmøre ble observert mens de fisket med garn, selv om turistfiskere bare har lov til å fiske med håndsnøre. Nilsen er bekymret over utviklingen.

- Egentlig blir jeg ikke så overrasket. Vi har ganske lenge advart myndighetene om det som skjer over hele landet.

Les også: Omfattende fiskesmugling

Skjult næringsvirksomhet

Reidar Nilsen, leder i Norges Fiskarlag

DÅRLIG KONTROLL: Turistfiskerne tror de kan gjøre som de vil, sier Reidar Nilsen.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, Bjørnbakk, Jan-Morten

Nilsen frykter at det ikke bare dreier seg om turistfiske, men at det drives en skjult næringsvirksomhet.

- Alle ressursene brukes mot yrkesfiskerne. Og så får turistfiskerne leve sitt eget liv. Sporadisk blir en og annen tatt på grensestasjonene, men generellt gjøres det svært lite for å stanse utviklingen, sier han.

Les: Nye metoder for fiskesmugling

Nilsen mener myndighetene må komme på banen og innføre strengere kontroller. Først og fremst på turistanleggene der de driver med utleie av båter. Men han presiserer at mye turistfisker foregår utenfor anleggene og at utfordringen blir å kontrollere denne aktiviteten.

Vil endre lovverket

Fiskeridepartementet skal sammen med kystvakten stå for en bedret kontroll av ulovlig turistfiske. Williams mener at ordningen med at overtredelse av turistfiskeregelverket idag går via anmeldelse og til politi, er for tungvint.

- Vi vil gjennom lovendringen kunne gå direkte til tiltak mot overtredere. Idag kan det straffes med både bøter og inndragelser av fartøy og redskaper. Vi vil videreføre de mulighetene gjennom et mye enklere system, sier ekspedisjonssjef Johán H. Williams i Fiskeridepartementet

Og da kan garnfisket være en av de tingene som det blir enklere å straffe?

- Ja. Garnfiske er jo forbudt for utlendinger så det er helt klart i strid med regelverket.

Forslaget om lovendring er nå inne til høring, men Williams forsikrer om at lovendringen vil være på plass allerede til neste sesong.

- Neste sesong er det helt klart på plass, sier Williams.

Utrydningstuet torsk

Hvis ikke kontrollene blir bedre frykter Reidar Nilsen nå for kysttorsken. Den er en av fiskeslagene i Norge som står på rødlista over utrydningstruede arter.

Les: Vi fisket 63 000 tonn utrydningstruet fisk

- Det er klart at når det ligger hundrevis, om ikke tusenvis av mennesker og fisker 24 timer i døgnet så må det merkes på en eller annen måte, mener han.