Hopp til innhold

Måtte gi slipp på årets første «beiarlaks»

Både lokale og tilreisende fiskere har kjøpt seg fiskekort for å være med på åpningen av sesongen i Beiarelva.

Første laks tatt i Beiarelva for sesongen 2015.

Se video fra da Eli Hilstad tok årets første laks i Beiarelva. Fisken måtte settes ut igjen fordi den var for stor, og hun fikk god hjelp til å få den løs av Trond Fagerli og Kjell Arve Albertsen.

Røyk fra bål kan sees fra flere steder opp igjennom vassdraget i Beiarn kommune. Været er optimalt, sola skinner på snødekte fjell og temperaturen er akseptabel til å være 20. juni i nord.

Dette er en av de mest populære elvene for laksefiskere i Nordland, til tross for at fangstene er redusert med 90 prosent på få år.

Optimismen blant fiskerne er dermed forsiktig, men observasjoner i elva tyder på at det allerede er kommet en del stor laks opp igjennom elva.

Måtte settes ut igjen

Mona Fagerli, Trond Fagerli, Kjell Arve Albertsen og Eli Hilstad har allerede kokt den første kaffekjelen på bålet, og er klar til årets sesong som startet ved midnatt lørdag.

Og bare noen få minutter etter at fisket ble åpnet, tok Eli Hilstad fra Leirfjord den første laksen.

Fisken var dessverre for stor og måtte settes ut igjen, reglene for Beiarelva tillater nemlig ikke at laks over 65 centimeter (2,5 - 3 kilo) blir tatt opp og avlivet.

Hilstad har fisket laks sammen sin kjæreste siden midten av 90-tallet, men denne er den største hun har fått.

– Man blir jo helt nummen i kroppen etter å få fått en laks på størrelsen, forteller hun mens hun gjør seg klar til en ny spasertur et stykke ut i elva.

Laksefisket i gang i Beiarelva

Røyk fra bål kan sees fra flere steder opp gjennom vassdraget.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Vanskelig å løsne kroken

Sluken som den første laksen i Beiarelva lot seg friste av var av typen «salamander», en sluk på 30 gram som i vrikkende bevegelser kommer mot deg i det du sveiver den inn.

Årets første beiarlaks

De tre fiskerne måtte jobbe litt for å få løs kroken fra laksemunnen.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Utfordringen blir så å gi laksen friheten tilbake, og få den løs fra kroken som sitter i fiskemunnen. Ofte kan det være lettere sagt enn gjort. De fleste kroker som brukes både på flue og sluk har nemlig mottaker ytters mot spissene for at fisken skal sitte bedre i det den tar.

En laks på rundt fem kilo som den Eli Hilstad tok, er også vanskelig å håndtere. Men den bør settes ut så fort som mulig for at ikke fisken ikke skal ta for stor skade.

Verdifull gytefisk

For laksefiskere i Beiarelva er det ikke vanlig å måtte sette ut laksen igjen etter at de først har fått den på land, men den dramatiske nedgangen i bestanden har tvunget fram historisk strenge regler for elva.

I løpet av en sesong får du lov til å ta med deg til sammen tre lakser hjem, og da skal alle være under 65 cm.

Fra juni til et godt stykke ut i juli er den perioden de store hunnlaksene kommer opp igjennom elva. Dette er de mest verdifulle gytefiskene, og vekta ligger ofte på mellom fem og ni kilo. Derfor er det viktig at fiskerne forbereder seg på at det meste av fangsten må settes ut igjen.

Video c8f9430c-706b-45c5-bdff-8b12e705478e.png

Se reportasje fra da NRK var med på laksetelling i Beiarvassdraget i 2011.