Hopp til innhold

Fisken blir stresset av seismikk

Fisk blir stresset av lydbølgene fra seismikkfartøy, men blir ikke skadet. Havforskerne mener seismikkundersøkelser utenfor Lofoten og Vesterålen kan gjøres forsvarlig.

Havforskningsinstituttets sesimikkundersøkelse

STOR UNDERSØKELSE: Her er Havforskningsinstituttet på tokt utenfor Vesterålen i fjor sommer.

Foto: Kjaratan Mæstad, Havforskningsinstituttet

Fra Seismikk-konferansen i Bodø

STOR INTERESSE: Det er stor interesse for framlegginga av seismikk-rapporten i Bodø.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Fisken reagerer tydelig på lydbølgene ved seismikkskyting. Det viser Havforskningsinstituttets rapport , som de har utført på oppdrag fra Oljedirektoratet. Rapporten ble lagt fram i Bodø tirsdag. Undersøkelsene som er gjort utenfor Vesterålen i fjor sommer viser klare tegn på at fisken reagerte på lyden fra seismikkanonene.

– Seimikkskytinga utenfor Lofoten og Vesterålen har ført til ei økning i garnfangster og reduksjon i linefangst. Fisken blir mer stresset og forvirret, sier forskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet.

Resultatene fra undersøkelsen har vært imøtesett med stor spenning av både fiskerinæringen og oljeindustrien. Funnene er ventet å få konsekvenser for i hvilken grad myndighetene vil tillate oljenæringen å bruke seismikk i fiskerike områder.

– Fiske og seismikk er ikke forenelig

Leder for Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, mener at dette underbygger at seismikk og fiske ikke er forenelig.

– At man får økte fangster i garn og slikt, er en følge av at fisken er skremt til områdene der garnene står, slik at det her underbygger bare det vi har sagt hele tiden; seismikk er uforenlig der det foregår fiske, sier Nilsen.

Tilrår mer seismikkskyting

Men Havforskningsinstituttet tilrå flere seismiske undersøkelser utenfor Nordland og Troms.

– Det er fullt forsvarlig å drive med seismiske undersøkelser uten at det skader fisk, sier forskningsdirektøren.

Holdt tett om resultatene

Havforskningsinstituttet har valgt å holde tett om resultatene de hadde underveis, fordi de fryktet at det ville bli store medieoppslag, som kunne være med å påvirke deres forskningsresultater.

– Vi gir råd til politikerne, men vi tar ikke del i politikken. Vi måtte få tid til å gjøre vitenskapen ferdig, slik at politikken ikke påvirker vitenskapen sa Misund.

Kostet 25 millioner

Havforskningsinstituttets sesimikkundersøkelse

UNDERSØKER FISKEN: Havforskningsinstituttet undersøker her hvilken skremmeeffekt seismikkaktiviteten i området utenfor Vesterålen har på fisk.

Foto: Kjartan Mæstad, Havforskningsinstituttet

Det var sommeren 2009 Havforskningsinstituttet undersøkte hvilken skremmeeffekt seismikkaktiviteten i området Nordland VII utenfor Vesterålen hadde på fisk.

Oppdraget fikk de av Oljedirektoratet og dette følgeforskningsprosjektet har en kostnadsramme på 25 millioner kroner.

Rapporten viser at lyden fra seismikkinnsamlingen gav økning i fangsten for noen arter og nedgang for andre. Dessuten ser det ut til at seien delvis kan ha trukket ut av området.

Fiskerne utenfor kysten av Lofoten og Vesterålen har vært svært skeptiske til seismikkskytinga , fordi de mener at fisken blir skremt vekk av trykkbølgene som blir sendt ned i sjøen.

Oljebransjen lettet

– Vi er lettet over å få kunnskap om at disse undersøkelsene ikke går ut over fiskeriene i stor grad. Fiskeriene er og blir viktig for Vesterålen og undersøkelsen bekrefter at sameksistens mellom fisk og seismikkskyting er mulig, sier direktør Ørjan Robertsen i LoVe Petro.

Kart over seismikkskyting

SKYTER I GYTEOMRÅDE: Det er i dette området det er interessant å finne ut om hva som befinner seg under havbunnen, noe som skjer med seismikk.

Foto: Oljedirektoratet