Hopp til innhold

Én person til sykehus etter brann i fiskebåt utenfor Røst: – Mannskapet er trøtte og slitne

Én person er innlagt på sykehus etter at det oppsto brann i fiskefartøyet «Veidar» fredag kveld. Samtlige 22 om bord er nå evakuert, brannen er slokket og båten slepes til smulere farvann.

Havaristen under bergingsaksjonen utenfor Røst i natt. Foto:

Én person ble sendt til sykehus med lettere skader etter at det brant i en fiskebåt utenfor Røst i Lofoten fredag kveld. Her er havaristen under bergingsaksjonen.

Foto: Redningsskøyta «Stormbull»

SISTE: Linebåten «Veidar» blir slept inn til Leknes.

Hele mannskapet på 22 er evakuert fra linebåten «Veidar», hvor det oppsto en brann nord for Røst ytterst i Lofoten fredag kveld.

16 av dem er allerede på vei hjem til Sunnmøre etter det dramatiske havariet.

– De er trøtte og sultne og det har vært litt av en opplevelse. Men de har det etter forholdene bra, sier Ronald Dyb, en av eierne av «Veidar».

De siste som ble hentet ut av fiskebåten skal nå være på vei til Leknes. Det er så langt usikkert hvor lenge de blir værende der.

Dyb sier at mannskapet er preget av brannen, men at de etter forholdene skal ha det bra.

En person var på ett tidspunkt innlagt på sykehus til observasjon, men også denne personen skal ha ha blitt utskrevet, ifølge Dyb.

14 av mannskapet ble i natt fraktet til Leknes med redningshelikopter, mens resten ble igjen for å jobbe sammen med røykdykkere fra Kystvakten for å avklare brannsituasjonen.

Én av de som ble fraktet til Leknes skal ha pustet inn røyk, og ble innlagt på Nordlandssykehuset i Gravdal.

Laster Twitter-innhold

Dramatisk redningsaksjon

– Vi har ikke inntrykk av at det er snakk om alvorlige skader, sier operasjonsleder Ulf Slettan i Nordland politidistrikt.

Redningshelikopter, to kystvaktskip og redningsskøytene «Stormbull» fra Røst og «Det Norske Veritas» fra stasjon Ballstad deltok i bergingsaksjonen. I tillegg lå flere trålere i området klare til å bistå havaristen om nødvendig.

Aksjonen var godt koordinert, ifølge politiet.

– Det var dårlig vær og mye vind. Et så stort fartøy i brann, med så mange folk om bord, så langt til havs i utfordrende vær, er selvsagt kjempedramatisk. Det er ingen selvfølge at man har så mange ressurser, så nært og så raskt. Så de har nok vært heldige, sier operasjonsleder Ulf Slettan i politiet.

Veidar 2

Trålere på stedet ligger klare for å bistå, hvis det skulle være nødvendig.

Foto: 03030-TIPSER

De øvrige er tatt hånd om av Vestvågøy kommune og innlosjert i rorbuer på Leknes. Politiet er allerede i gang med å etterforske brannen.

Brannen slokket

– Så vidt vi vet er brannen nå slokket. Signaler fra varmekamera viser at temperaturen om bord synker. Kystvaktskipet «Bison» sleper nå havaristen inn til smulere farvann, sier redningsleder Tomas Ringen ved Hovedredningssentralen (HRS).

De resterende åtte som ble igjen om bord befinner seg på på kystvaktskipet «Andenes». De får nå en grundig helsesjekk.
Hvor store materielle skader «Veidar» har fått i brannen er foreløpig uklart.

Kystverket overtar

Havariet skjedde om lag 35 nautiske mil nord for Røst. Nå overtar Kystverket aksjonen, og vil koordinere den videre bergingen av fartøyet med rederi og forsikringsselskap.

– De vi avgjøre hvor det best å slepe fartøyet, sier Tomas Ringen i HRS.

Fiskebåten «Veidar» meldte ved 20-tiden fredag at de hadde brann om bord med sterk røykutvikling.

Fiskefartøyet har en besetning på 22 personer. 17 av disse hadde da tatt på seg redningsdrakter og har gått i flåtene.

Veidar

Fiskebåten Veidar står i brann utenfor Røst i Lofoten. Båten er registrert i Ålesund og er hjemmehørende på Godøya i Giske kommune.

Foto: Fiskebåt

– Været er liten kuling fra vest og det er vindkast opp mot 17 meter i sekundet, så det er røffe forhold, sa redningsleder Finn Tore Sortland hos Hovedredningssentralen til NRK fredag kveld.

De åtte siste ble igjen om bord. Klokka 22.00 opplyste Hovedredningssentralen at 14 personer er på vei til Leknes i redningshelikopter. Her har politiet opprettet mottakssenter.

– De vil bli tatt inn til land for helsesjekk. Vi har forstått at de som er på båten bekjemper brannen om bord. De har uttalt at det er trygt, sier Sortland

Dermed var det åtte personer igjen på og i området rundt havaristen.

– De som er igjen forsøker å få oversikt og kontroll over røykutviklingen, og det som for oss høres ut som en ulmebrann, sa redningsleder Tore Hongset til NRK like etter klokka 23.

Redningsleder Tore Hongset ved Hovedredningssentralen Nord-Norge

Redningsleder Tore Hongset

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Redningshelikoptrene måtte returnere til Bodø på grunn av sterk vind.

– Fartøysjefen på redningshelikoptret sa i ettertid at det var på grensen til hva de kunne få til.

Et annet helikopter har også vært på vei til havaristen. Planen var å lande på Røst for å fylle drivstoff, men også her gjorde været det vanskelig. Dermed måtte dette helikoptret også sette kursen mot Bodø.

Fra Sunnmøre

Fiskefartøyet «Veidar» er registrert i Ålesund og er hjemmehørende på Godøya i Giske kommune.

Båten er fire år gammel og mannskapet består stort sett lokale fiskere fra Sunnmøre.

En av eierne, Torfinn Ulla, sa til NRK fredag at det er forferdelig å sitte på land å oppleve at båten nå står i brann.

– Marerittet er brann på en båt. Det er så mye som kan skje, det er mye brennbart og så ligger de langt ute i havet. Det er ikke bare å hoppe, sier Ulla.

Torfinn Ulla

Torfinn Ulla er en av eierne til fiskebåten Veidar.

Foto: privat

Har forsøkt å få kontakt

Han forsøkte flere ganger å få kontakt med mannskapet om bord, uten å lykkes. Han beskriver sdituasjonen som forferdelig.

– Jeg har aldri opplevd noe slikt før, men det å være hjemme og oppleve dette, det er vanskelig. Du føler deg hjelpeløs, sier han.

Nå håper Ulla at alt går bra med mannskapet og at de kommer seg trygt til land.

– Jeg håper at alt går bra med folket, sier han.

Rederiet har opprettet sin kriseorganisasjon og samarbeider med politiet i pårørendearbeidet. Pårørende er varslet av rederiet.

«Veidar» fisker etter torsk og sei og gikk fra land for en ukes tid siden.