NRK Meny
Normal

Fiskarlaget snur i frikjøpsordninga

Nordland Fylkes Fiskarlag har endret syn og anbefaler nå frikjøpsordninga.

Tom Tobiassen

MÅ GJELDE FOR ALLE: Erstatningen for å holde seg på land skal gjelde alle redskapsgrupper, sier leder Tom Tobiassen i Nordland Fylkes Fiskarlag.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Kravet fra Fiskarlaget er at erstatningen for å holde seg på land skal gjelde alle redskapsgrupper.

Det sier Tom Tobiassen i Nordland fylkes fiskarlag til Fiskeribladet Fiskaren.

- Vi ønsker å få på plass den følgeforskningen som er en forutsetning for oss og som er lovt skal skje denne sommeren. Dette anser vi som så viktig at vi vil ha den på plass, sier fiskarlagslederen.

- Blant annet for å dokumentere både dette med avstand og med tid i virkning etter at seismikkundersøkelsene er avsluttet. Vi ønsker en endelig bekreftelse på hvor sterke virkningene er og hvor lenge de varer. Dersom seismikkundersøkelsene blir oppstykket i sommer, så blir det vanskelig å gjennomføre følgeforskningen, sier Tobiassen.

For alle

- I tillegg har dere framsatt krav om hvem som skal få denne kompensasjonen?

- Ja, det er en selvfølge for oss i et faglag at alle berørte fiskere kommer inn under en slik ordning. Den må spesielt gjelde for nye båter som kommer inn i fisket.

- Da denne ordningen ble lansert ble det jo uttrykkt stor skepsis fra flere fiskeriorganisasjoner, skjønner du at enkelte synes det er rart at dere nå snur i denne saken?

- Ja, det skjønner jeg veldig godt dersom enkelte synes dette er rart, men de prinsippielle holdningene har vi ikke endret i denne saken. Nå ønsker vi å få unnagjort de statlige undersøkelsene og det som ligger i forvaltningsplanen for å slippe å få seismikk også til neste år, sier Tobiassen.

Bare denne gangen

- All erfaring tilsier at skremmeeffekten varer adskillig lengre. I tillegg frykter styret at uten en gjennomføring av den planlagte seismikkskytingen i år vil man få nøyaktig den samme diskusjonen neste år. En slik uro rundt fiskerinæringen er ingen tjent med, hevder Tobiassen.

Overfor Fiskeribladet Fiskaren presiserer likevel Tobiassen at Nordland Fylkes Fiskarlag på prinsipielt grunnlag i fremtiden kommer til å gå imot etablering av frikjøpsordninger.

- Opptrer konstruktivt

- Dette viser bare at Norges Fiskarlag er i stand til å opptre konstruktivt i dialogen med Oljedirektoratet og er genuint opptatt av sameksistens på havet.

Det uttaler miljøpolitisk talsmann Tord Lien i Fremskrittspartiet. Han mener at kravene som stilles bør kunne innfris.

- De kravene de fremsetter er for øvrig også moderate og det bør være en selvfølge at de kan imøtekommes av regjeringen, sier Lien.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.