Hopp til innhold

Fire skadd i arbeidsulykke høyt til fjells – ni værfaste på hytte

Fire personer ble skadd i en arbeidsulykke i Leirfjord i går. Sterk vind gjør at i alt ni personer sitter fast på ei hytte ved ulykkesstedet.

Hansfinnvatnet

De fire arbeiderne havnet i Hansfinnvatnet i Leirfjord i forbindelse med kraftutbygging for Helgeland Kraft.

Foto: Helgeland Kraft

Siste: Politiet opplyser at det er svært utfordrende forhold i området. For øyeblikket er det ikke mulig å hente ned arbeiderne. Tilbakemeldingen fra lege er at det er ønskelig å få de skadde inn til sykehus så raskt som mulig.

De fire arbeiderne havnet under vann inne i en overføringstunnel ved Hansfinnvatnet i forbindelse med kraftutbygging for Helgeland Kraft. Personene skal ha blitt kraftig nedkjølt etter ulykken og ville normalt vært sendt til sykehus.

I tillegg er ytterligere fem kollegaer værfaste på hytta.

Det ble gjort flere forsøk på å hente ut de skadde arbeiderne med helikopter på onsdag, men sterk vind, snø og tett skodde har gjort at Sea Kingen ikke har klart å hente dem ned fra fjellet.

Det er også vurdert at rasfaren er så stor at det ikke lar seg gjøre å hente dem ut med snøskuter.

Det har ikke vært noe utvikling i saken i løpet av natten. De er fremdeles på denne hytta hvor det er bra med mat og varme. Likevel ønsker helsevesenet at fire av dem skal fraktes til sykehus, sier operasjonsleder Kjetil Kaalaas til NRK.

Ser alvorlig på hendelsen

Daglig leder i Helgeland Kraft Vannkraft, Torkil Nersund sier de ser alvorlig på hendelsen.

– Det er svært ubehagelig. Vi har full forståelse for den krevende situasjonen de som er utsatt i hendelsen står i, sier han.

Helgeland Kraft ser nå på hvilke måter de kan bistå underleverandøren på. Etter arbeiderne er trygt nede fra fjellet vil de forsøke å kartlegge hendelsesforløpet og forhindre at lignende hendelser skjer igjen.

– Burde hatt helsehjelp

– To av dem burde ha hatt helsehjelp, ifølge AMK. Problemet er at de fire arbeiderne befinner seg så langt til fjells, og utenfor farbart terreng at de ikke har blitt berget ned, opplyser operasjonsleder Kai Eriksen i Nordland politidistrikt.

De fire arbeiderne oppholder seg i ei brakke ved Hansfinnvatnet med tilgang på mat, varme og strøm.

– De fire skadde får en helsesjekk via telefon hver time. Vi håper at været skal bli sånn at de kan bli hentet. Men vi vil gjerne ha litt mer dagslys før vi går inn i området. Så får vi se om det blir langs bakken, eller om det blir med helikopter, sier Eriksen.

Stanser alt arbeid

Torkil Nersund

Daglig leder Torkild Nersund vil ikke spekulere i hva som forårsaket arbeidsulykka før det foreligger mer informasjon. 

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

Daglig leder Torkild Nersund i Helgeland Kraft AS opplyser til iSandnessjøen at de fire skadde jobber for hovedentreprenøren Bleikvassli Gruber.

Det skal være både norske og utenlandske arbeidere blant de ni.

Nersund vil ikke spekulere i hva som forårsaket arbeidsulykka før det foreligger mer informasjon.

– Selve aksjonen er det politiet som styrer. Vi bistår med lokalkunnskap om området. Alt anleggsarbeid i området er stanset inntil vi har fått oversikt over hva som har skjedd, sier Nersund til NRK.

HAnsfinnvatnet